Dubbningshemsidan
Recensioner
Roma
(Roma)
Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.
Tack till Fox-Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Året är 1970 i stadsdelen Roma i Mexiko City, där Cleo - som tillhör ursprungsbefolkningen i landet - bor och jobbar som hemhjälp hos en övre medelklassfamilj. Sofia och Antonio bor med sina fyra barn, en hund och hushållerskan Adela. Cleo måste ta hand om det mesta i hushållet, både barnen och städa upp efter hunden som har en tendens att skita överallt. Trots det klagar hon aldrig. När familjens pappa Antonio reser på "tjänsteresa" står det snart klart för alla utom barnen att han inte kommer komma tillbaka i första taget, och när Sofia blir helt orkeslös blir det Cleo som måste hålla ihop familjen.
Alfonso Cuaron är en mycket talangfull och skicklig regissör och manusförfattare, även om hans filmer har hållit en lite ojämn nivå. När han nu satsat på sin mest personliga film har det också blivit en av hans allra bästa, och Roma är en mycket bra och fängslande film. I mångt och mycket är det här en självbiografi över hans uppväxt i Mexico City, om än med vissa fiktiva beståndsdelar, och framförallt är det en hyllning till hans familjs dåvarande hushållerska. Det låter kanske inte så upphetsande, men skenet bedrar - för det här är en av de bästa filmer man sett på senare år, och en oerhört imponerande film som berättar så mycket men ändå så lite.
Det är stämningsfullt, med en utmärkt atmosfär som känns som 1970-tal in i minsta detalj. Det är också charmigt, småroligt, dramatiskt och en smula spännande. Men framförallt är det en oerhört engagerande film, som man snabbt dras in i och därefter inte kan släppa med blicken. Rollfigurerna är intressanta och mångfacetterade, och framförallt Cleo är en minnesvärd rollfigur som man sent kommer att glömma. Allt känns trovärdigt och realistiskt, samtidigt som det också upplevs något drömlikt. Det låter motsägelsefullt, men fungerar bättre än väntat då man verkligen dras in i händelseförloppen.
Roma är en långsamt berättad film, som huvudsakligen består av dialog och med något begränsad yttre handling. Med en speltid på 2 timmar 15 minuter kommer den inte passa alla, och somliga lär nog finna det här olidligt tråkigt. Men jag är inte en av dem, för trots att tempot är långsamt känns det aldrig segt och blir aldrig tråkigt. Det händer hela tiden precis tillräckligt mycket för att hålla intresset vid liv, och trots en lågmäld stil får man hela tiden veta tillräckligt mycket för att kunna hänga med och dras med i handlingen. Det blir aldrig svårbegripligt, trots att det aldrig heller är övertydligt och inte mycket förklaras i ord - en svår balansgång, men som Alfonso Cuaron behärskar bättre än de flesta regissörer. Filmen har en lågmäld och avskalad stil, som närmast kan beskrivas som minimalistisk men samtidigt fylld av symbolik. Här berättas inte mycket i klartext, men ändå blir det aldrig några problem att förstå och hänga med. Det fungerar ypperligt, och gör att filmen passar många; bara man inte har något emot en lite långsam berättarteknik men något begränsad yttre handling.
På många sätt är Roma nästintill ett mästerverk. En liten nackdel är dock att man kan få distans till händelserna, och därför inte alltid blir lika känslomässigt engagerad som man hade kunnat vänta sig. Då kameran håller sig på avstånd och sällan har några närbilder, i kombination med en objektiv kamera och berättarteknik som aldrig skildrar ur någons perspektiv, så blir effekten att det aldrig blir riktigt så berörande eller gripande som det hade kunnat bli. Kanske är det här fullt avsiktligt, men jag tycker ändå det är lite synd då flera av händelserna är sådana att man borde bli mer berörd än man faktiskt blir.
Fotot är förstklassigt, och det här är svartvitt foto när det är som allra bäst. Här finns en imponerande detaljrikedom, och ett svartvitt foto med starka kontraster och många nyanser. När det fungerar så bra som här, så förstår jag tanken bakom att göra allting svartvitt, och det fungerar riktigt väl här. Bildspråket är fantastiskt, med långa tagningar, snygga panoreringar och ett fantastiskt sinne för detaljer. Det kan ärligt talat inte bli mycket bättre, och här finns en tanke bakom varenda kameravinkel och varenda komposition.
Skådespelarinsatserna är också utmärkta, och jag uppskattar att det till största delen rör sig om debutanter som aldrig medverkat i någonting annat - det gör underverk för filmillusionen, då man aldrig behöver fundera över vad man sett skådespelarna i eller jämföra deras insatser med andra filmer. Yalitza Aparicio är utmärkt i huvudrollen som Cleo, och gör en fantastisk insats som upplevs helt naturlig utan vare sig överspel eller konstlade manér. Nancy García är också riktigt bra som Adela, men gör mindre väsen ifrån sig än Cleo. Marina de Tavira är mycket bra som Sofía, och gör en mycket fin insats utan överspel. Jag blev också imponerad av Marco Graf, Daniela Demesa,
Diego Cortina Autrey och Carlos Peralta, som är riktigt bra som de fyra barnen och spelar bättre än de flesta barnskådespelare man sett under senare år - lite ironiskt att barn som aldrig skådespelat visat sig vara bättre än många professionella barnskådespelare...
Roma är en mycket bra och välgjord film, som är underhållande, fängslande och fascinerande. Inget har lämnats åt slumpen, och med ett fantastiskt svartvitt foto, en stark visuell stil och en intressant handling finns här mycket att hämta för de flesta. Det är långsamt och lågmält, men trots det blir det aldrig segt eller svårbegripligt. Rollfigurerna är intressanta, och allt är oerhört minnesvärt; vilket gör att filmen håller att ses om både en och två gånger. Ibland kan det kännas något opersonligt och distanserande, i och med att kameran ofta är på avstånd och allting skildras på ett objektivt sätt utan att det sker utifrån Cleos perspektiv. Därför blir det aldrig riktigt gripande, trots att det utifrån handlingen borde ha varit med, men det är å andra sidan också i stort sett den enda nackdelen. Efter moget övervägande väljer jag därför en stark åtta i betyg, och kan bara rekommendera alla som inte är allergiska mot långsamma dramer att genast se filmen. Hade det funnits någon rättvisa borde Roma också ha vunnit Oscar för bästa film 2019, då den trots allt är strået vassare än vinnaren Green Book.
Till Blu-Ray-utgåvan, som ursprungligen kommer från Criterion Collection men som distribueras av Warner Bros. i Europa, medföljer ett häfte på 11 sidor i DVD-fodralet med uppsatser och produktionsuppgifter (på engelska) - trevligt och alltför sällsynt nuförtiden. Skivan har bild i Widescreen med proportionerna 2,39:1, medan ljudet är i Dolby Atmos 7.1, med en kärna i Dolby TrueHD för bakåtkompatibilitetens skull. Filmen är till största delen på spanska, med en mindre mängd på mixtekiska (ett språk som talas av ursprungsbefolkningen i Mexiko), och inga dubbade ljudspår finns. Det finns även ett ljudspår med syntolkning för synskadade på spanska, men jag betvivlar att alltför många synskadade i Sverige förstår spanska tillräckligt obehindrat för att få någon större glädje av det spåret. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra, och jag uppskattar att alla högtalare används flitigt och att dialogen för ovanlighetens skull inte alls enbart ligger i centerhögtalaren. Det finns textning på 11 olika språk, däribland de skandinaviska språken samt spanska och engelska. Tyvärr finns dock ingen svensk text för hörselskadade. Den svenska textningen är bra, även om jag inte håller med om alla ordval. Såvitt jag kunnat bedöma har Blu-Ray-utgåvan samma översättning och textning som på Netflix.
När man matar in Blu-Ray-skivan möts man av en inledande jingel på fem sekunder, och efter det kommer man direkt till huvudmenyn. Huvudmenyn är rörlig och på engelska. Avsaknaden av en inledande språkvalsmeny gör att man för att få någon textning alls måste gå in under textningsmenyn och välja textspråk - inte helt optimalt, i synnerhet inte för personer som inte kan engelska. När man spelat filmen klart visas plötsligt varningstexter på 35 olika språk (!), som tar dryga fem minuter att genomlida innan man äntligen kommer tillbaka till menyn. Det går tyvärr inte att hoppa över varningstexterna, men det går i alla fall att spola på bild så bara man har en Blu-Ray-spelare med tillräckligt snabb bildsökning (minst 50 gångers hastighet är nästan ett måste för att inte tappa förståndet) blir det i alla fall inte alltför irriterande. Varför Warner fortfarande envisas med dessa varningstexter som de också haft på DVD i många års tid är obegripligt - om de flesta andra filmbolag lyckas att känna av vilket språk man valt och anpassa varningstexter efter det, så känns det sanslöst att tvingas genomlida flera dussin varningstexter på språk man inte förstår ett ord av...
Blu-Ray-utgåvan har mycket bonusmaterial, även om inte allt är riktigt lika intressant. Det börjar med en bakom-kulisserna-dokumentär vid namn "Road to Roma" på 1 timme 12 minuter, som består av intervjuer med regissör och skådespelare, bilder från inspelningen och annat. Här finns mycket matnyttigt att hämta, även om det mellan varven också blir något tröttsamt och/eller skrytsamt. Men överlag är det ändå en oväntat intressant dokumentär, och framförallt är det värdefullt att få höra om kopplingarna till Alfonsos barndom. Efter det hittar vi halvtimmeslånga "Snapshots from the Set", där vi får se oredigerade scener från inspelningen varvat med intervjuer med regissör, producenter och scenograf. Det är ganska intressant att få höra om scenografin och inspelningsplatserna, även om det delvis blir en upprepning (men fördjupning) av information från den första dokumentären.
Därefter återfinns en tvådelad dokumentär vid namn "The Postproduction Process", där den första handlar om specialeffekter och den visuella stilen och den andra handlar om ljudet. Delvis är även det här intressant, men man måste vara mer tekniskt intresserad för att få ut så mycket; och framförallt inslaget om ljud misstänker jag delvis kommer gå över huvudet på ganska många (inklusive undertecknad). Därefter finns 19 minuter långa "The Theatrical Tour in Mexico", som handlar om biovisningarna i Mexiko och den flyttbara biograf som användes för att nå ut till landsbygden i Mexiko som saknar traditionella biografer. Hyfsat intressant, men det är säkerligen mer intressant för de som faktiskt bor närmare Mexiko, medan ingenting berör internationella visningar. Till sist finns också en ursprunglig trailer och en tidig teasertrailer, vilket är precis så spännande som det låter. Bonusmaterialet är till största delen på spanska, förutom halva "The Postproduction Process" och "The Theatrical Tour in Mexico" (liksom enstaka intervjuer i övriga inslag) som är på engelska. Tyvärr finns ingen skandinavisk textning alls på bonusmaterialet, och på engelskspråkig dialog finns inte ens engelsk text. Det som finns är engelsk textning till de spanskspråkiga inslagen, vilket räcker hyfsat för att de flesta ska kunna tillgodogöra sig innehållet. Men kan man inte engelska är det alltså kört, och likaså om man inte har fullgod hörsel i och med att det inte finns någon engelsk textning för hörselskadade till engelskspråkiga samtal.
Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 april 2020
Senast uppdaterad: 16 april 2020
Recensionen har lästs 1937 gånger av 1025 personer, sedan den 16 april 2020
Betyg: |
Film/serie |
|
8 |
BD-produktion |
|
8 |
Snittbetyg: |
|
8 |
Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom
att ange dina betyg här nedan.
Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.
© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg