Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

The Science of Sleep
(The Science of Sleep)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter The Science of Sleep på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Fantasy / Romantik / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Romantisk fantasydramakomedi
Produktionsland/år: Frankrike, 2006
Produktionsbolag: Gaumont, Partizan Films & France 3 Cinema, i samarbete med Canal+ & TPS Star
Producent: Georges Bermann
Regi: Michel Gondry
Manusförfattare: Michel Gondry
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Stéphane - Gael García Bernal Stéphanie - Charlotte Gainsbourg
Guy - Alain Chabat Stéphanes mamma - Miou-Miou
Mr. Pouchet - Pierre Vaneck Zoé - Emma de Caunes
Martine - Aurélia Petit Serge - Sacha Bourdo

Den franska regissören Michel Gondry, ursprungligen musikvideoregissör som senare övergått till långfilmer, har blivit känd för att göra udda och originella filmer; och är antagligen mest känd genom Eternal Sunshine of the Spotless Mind, som troligtvis alla utom undertecknad har sett. 2006 kom denna franska independentfilm, där Michel Gondry både regisserat och skrivit manus. Filmen hade svensk biopremiär strax före jul, men då undertecknad aldrig ens hört talats om filmen innan DVD-releasen, så kan man gissa att den troligtvis inte släpptes i särskilt många städer på bio. Den blyge och osäkra killen Stéphane har bott i Mexico merparten av sitt liv, och efter sin pappas död, nu flyttat tillbaka till sin födelsestad och hans mammas hemstad Paris i Frankrike. Hans mamma har ordnat ett "fint" jobb som illustratör/grafiker på ett företag som tillverkar kalendrar i Paris, och tills vidare flyttar han in i sitt gamla pojkrum. Stéphane har hela livet haft problem med lite för livliga drömmar, och har svårt att kunna särskilja drömmar och fantasier med verkligheten. Det fina jobbet visade sig inte vara fullt så roligt som det lät, utan består av att skriva in rubriker på i övrigt färdiga kalendrar (brukar sådant inte göras på dator nuförtiden...?). En dag träffar han på granntjejen Stephanie och hennes kompis Zoe, och även fast Stéphane först blir attraherad av Zoe, så dröjer det inte länge innan han börjar umgås mer och mer med Stephanie. De kommer bra överens, men det är långt ifrån problemfritt då Stephanie är jordnära och Stéphane dras mer och mer in i sin drömvärld.

Jag är ärligt talat mycket kluven till den här filmen. Å ena sidan är det onekligen en mycket originell och annorlunda film - konceptet är unikt, och det är en intressant och genomtänkt grundstory. Skådespelarna spelar bra - i synnerhet de två huvudrollsinnehavarna - och Gael García Bernal och Charlotte Gainsbourg har en stark och övertygande personkemi. Visuellt är det också en mycket tilltalande film, då drömsekvenserna ser mycket välgjorda och effektfulla ut, bl.a. tack vare skickligt använd gammaldags s.k. stop motion-animation (d.v.s. animation där man fotograferar varje bildruta var för sig, och sedan sätter ihop dem). Även fast manuset är lite tunnt, så fungerar det hyfsat. Men efter ett tag, så blir det helt enkelt alldeles för mycket av det goda - under filmens andra halva utgör drömmar och fantasier en majoritet av hela innehållet, och då blir det helt enkelt alldeles för tråkigt och intetsägande. Blandningen av drömmar och verklighet, ofta i tät följd, gör också att filmen snabbt känns rörig och osammanhängande, och snart blir tittarna lika osäkra som huvudrollen om vad som egentligen händer på riktigt och inte. Dessutom är Stephanie en väldigt outvecklad och endimensionell rollfigur; och verkar mestadels finnas där som motpart till Stéphane, och inte för att verkligen tillföra särskilt mycket till filmen. Det är tråkigt, särskilt som kärlekshistorien mellan Stéphane och Stephanie trots allt är riktigt intressant. Jag kan ha överseende med en del av bristerna, med tanke på att filmen trots allt är välgjord och visuellt ímponerande. Men efter ett tag blir det helt enkelt alldeles för mycket, och jag måste anstränga mig för att inte själv somna när vi kommer in i den femtioelfte drömsekvensen i ordningen. Visst är poängen god, men Michel Godry hade utan tvekan kunnat ta bort ett antal av drömmarna/fantasierna, och ändå få fram sin poäng och med bibehållen grundstory. Uppenbarligen har bildspråket och effekterna varit regissörens största fokus, som gjort att själva handlingen och manuset hamnat i skymundan. Storyn är helt enkelt för tunn, och drömsekvenserna har fått alldeles för stort fokus. Handlingsmässigt vill jag egentligen inte ge filmen mer än en fyra, men hjärtat tar överhanden och den originella idén och de välgjorda (om än tråkiga) drömsekvenserna gör att mitt betyg trots allt stannar på en svag femma. Sevärd är den dock, och relationen mellan Stéphane och Stephanie känns intressant. Det finns trots allt även en del roliga scener, även om det är svårt att komma ihåg många av dem i efterhand. Jag hoppas verkligen att Michel Godry arbetar mer på manuset än på effekterna till hans nästa film.

DVD-utgåvan kommer från SF, och har anamorfisk bredbild i 1,85:1. Ljudet återfinns den här gången enbart i Dolby Digital 5.1 - det vanliga stereospåret, som SF brukar envisas med att ta med, finns alltså inte längre med. Det gör dock knappast någon skillnad, då 5.1-spår vanligtvis kan medmixas till stereo tillräckligt bra för att det inte ska känna mycket till att ha särskilda ljudspår i stereo. Språkmässigt är filmen till en knapp majoritet på engelska, även om en relativt stor andel är på franska. På filmens omslag anges språket som engelska, vilket alltså är en sanning med modifikation. Filmen har textning på svenska, norska, danska och finska; men tyvärr inte engelska. Inte ens de franskspråkiga eller enstaka spanskspråkiga replikerna har försetts med engelsk text, så i praktiken innebär alltså det att de allra flesta inte kan se filmen utan text. Text för hörselskadade på något språk ser vi heller ingen skymt av. Efter den inledande SF-vinjetten, kommer vi till meny där vi kan välja språk. Därefter visas varningstexter, innan huvudmenyn visas. Menyerna är animerade men ganska stillastående, och är relativt effektfulla men tyvärr enbart på engelska. Något extramaterial erbjuds inte, utan filmen och scenval är allt som erbjuds. Detta är mycket tråkigt, då de flesta andra DVD-utgåvor i världen enligt uppgift haft ganska mycket extramaterial - däribland kommentatorspår och bakom kulisserna-dokumentärer - men återigen har SF tydligen valt att Skandinavien inte förtjänar att ta del av det materialet.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 maj 2007
Senast uppdaterad: 6 maj 2007

Recensionen har lästs 3646 gånger av 1873 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * *          2
Snittbetyg: * * * och en halv        3,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - NOLLA - SJUA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern