Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Skyline
(Skyline)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Skyline på CDON
Sök efter Skyline på Discshop.se
   ANNONS
Science-fiction / Action / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Science-fictionthriller
Produktionsland/år: USA, 2010
Produktionsbolag: Rogue Pictures, Hydraulx Entertainment, Transmission Pictures & Relativity Media, i samarbete med Rat Entertainment
Producent: Kristian James Andresen, Liam O'Donnell, Colin Strause & Greg Strause
Regi: Colin Strause & Greg Strause
Manusförfattare: Joshua Cordes & Liam O'Donnell
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jarrod - Eric Balfour Elaine - Scottie Thompson
Terry - Donald Faison Candice - Brittany Daniel
Denise - Crystal Reed Ray - Neil Hopkins
Oliver - David Zayas Jen - Tanya Newbould
Colin - J. Paul Boehmer Walt - Robin Gammell

Bröderna Colin och Greg Strause har etablerat sig som framstående specialeffektsdesigners, och har bl.a. arbetat med specialeffekter till filmer som 2012, Iron Man 2 och Avatar. I undantagsfall har bröderna också varit producenter, men nu har de också långfilmsdebuterat som regissörer. Resultatet är science-fictionfilmen Skyline, där manuset skrivits av animatörerna och specialeffektsamordnarna Joshua Cordes och Liam O'Donnell som manusdebuterar med denna film. Skyline hade amerikansk biopremiär i november 2010, och i Sverige släpptes den direkt på DVD i april 2011.

Konstnären Jarrod och hans flickvän Elaine har flugit till Los Angeles för Jarrods bästa vän Terrys födelsedagsfest. De firar med Terrys flickvän Candice och hans assistent Denise, och får även sällskap av Terrys medarbetare Ray. Tidigt nästa morgon upptäcker de att starka blåa ljus lyser över hela staden, och alla som tittar direkt på ljusen verkar hamn i någon form av trans. Snart upptäcker de att ljusen kommer från gigantiska rymdskepp, som snart drar upp människor i luften till rymdskeppen. Nu måste vännerna kämpa emot för att undgå att även de ska bli tillfångatagna.

Jag har tappat räkningen på hur många science-fictionfilmer det gjorts genom åren på ämnet invasion av rymdvarelser, och inte lär Skyline bidra till särskilt mycket nytt inom genren. Det mesta känns igen från tidigare, och både upplägget och storyn är av gammalt beprövat slag. Här finns inte särskilt mycket överraskningar, utan det är gammal hederlig science-fiction utan särskilt många nya grepp. Här får vi inte veta någonting om bakgrunden till utomjordingarna eller rymdinvasionen, utan handlingen inleds direkt och det rör sig om renodlad spänning. Det finns inget nämnvärt djup och vi får inte mycket till förklaringar till vad utomjordingarna egentligen är ute efter.

Men det är i och för sig inte nödvändigtvis något fel med det, och vet man vad man ger sig in i så är Skyline trots allt underhållande. Det är faktiskt en riktigt spännande film, med ett föredömligt högt tempo som hela tiden känns intensiv. Man sitter på helspänn nästan hela filmen, och spänningen är det inget fel på. Dock hade filmen vunnit på att lugna ner sig mellan varven, så att man hinner slappna av och tänka till lite mellan de intensiva actioninslagen. För som det är nu har filmen fullt tempo hela tiden, och det finns ingen tid att tänka till eller ens slappna av. Trots allt brukar spänning fungera bättre om man får lugna ner sig mellan varven; då blir effekten större när det väl blir spännande igen.

Filmen är lite ovanlig såtillvida att det här inte finns någon direkt hjälte, och ingen som tar överhanden när faran bryter ut. Det är en trevlig omväxling, och gör att filmen känns mer realistisk. Här beter sig alla rollfigurer förhållandevis normalt, och som man skulle kunna tänka sig att man själv kan bete sig om något liknande (mot all förmodan) skulle inträffa. Storyn i sig är däremot allt annat än realistiskt, och efter ett tag blir det lite väl tillspetsat och osannolikt. Filmen fungerar bäst i början, när tyngdpunkten ligger på psykologisk spänning och där rollfigurerna ännu inte vet exakt vad som väntar.

Men det förblir underhållande och spännande väldigt länge, men mot slutet spårar det ur fullständigt. Det drar ner helhetsintrycket en hel del, och Skyline hade upplevts betydligt bättre om manusförfattarna hade haft vett nog att avsluta runt 5 minuter tidigare, då det fanns en logisk tidpunkt för ett betydligt bättre slut. De flesta rollfigurer har heller inte blivit särskilt mångbottnade, och de flesta är mer eller mindre endimensionella. I slutändan var det bara Elaine och Jarrod som jag verkligen brydde mig om utgången för, och det är de enda som känns någorlunda nyanserade. Det finns heller inte mycket till karaktärsutveckling. Visst förstår jag att det inte heller varit avsikten, men man skulle bry sig mer om rollfigurerna om man visste lite mer om dem och om de hade fler bottnar.

Filmen har ett snyggt foto, och erbjuder en effektiv närvarokänsla utan att ta till skakig handkamera. Det är ett klokt drag, och överlag känns fotot riktigt bra. Specialeffekterna är också över förväntan, och övertygar till allra största delen. Det är kanske inga supereffekter, men det är betydligt bättre än man kan förvänta sig utifrån den efter omständigheterna begränsade budgeten på 10 miljoner dollar (vilket för storfilmer av den här genren är en struntsumma, där bara skådespelararvodena vanligtvis överstiger den summan rejält). Skyline bevisar att det går att åstadkomma imponerande effekter utan att det behöver kosta skjortan, och överlag ser det riktigt verkligt ut. Skådespelarinsatserna är överlag riktigt bra, och de allra flesta gör bra ifrån sig trots att de flesta är mer eller mindre okända. Eric Balfour och i synnerhet Scottie Thompson är riktigt bra som Jarrod och Elaine, och dessutom är det trevligt att återse den alltid lika talangfulla Brittany Daniel (mest känd som Jessica i Tvillingarna på Sweet Valley High). Tyvärr får hon inte alltför mycket att arbeta med i den här ganska otacksamma rollen, men hon gör absolut allt som går utifrån manuset. Det största problemet med ensemblen är Donald Faison, som visserligen är en duktig skådis men som känns malplacerad i den här rollen vilket orsakar en konstlad känsla.

Det märks att Skyline är en så kallad B-film, och förutom de imponerande effekterna är det en ganska enkel och ooriginell film utan större tyngdpunkt på manuset. Jag stör mig på det alltför överdrivna slutet, som påfrestar min fantasi till bristningsgränsen, men fram tills dess är det en underhållande och riktigt spännande film. Det är inget jag skulle vilja se om i första taget, men heller inget jag ångrar att jag sett. Helt enkelt en lämplig underhållning för stunden, när man inte känner för att se någon alltför djup film. Jag kan dock inte låta bli att känna mig lite besviken, då samma film med samma story hade haft potential att bli så pass mycket bättre än den faktiskt blev. Om filmen slutat något tidigare hade betyget förmodligen blivit högre, men det här lite väl magstarka slutet gör att jag nöjer mig med en sexa i betyg.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1, vilket i klartext innebär halvstora svarta fält upp- och nedtill på en Widescreen-TV. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1, men undertecknad har tyvärr inte utrustning att testa det sistnämnda ljudspåret. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra, men utmärker sig inte som något utöver det vanliga. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är i minsta laget men relativt lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, och därefter kommer vi direkt tll en engelskspråkig huvudmeny som är stillastående och stilren. Huvudmenyn är enkel, och innehåller bara möjlighet att spela filmen i Dolby Digital 5.1 och i DTS 5.1. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Tyvärr finns inget tillstymmelse till extramaterial, vilket är tråkigt om än inte direkt ovanligt för en film som inte visats på bio i Sverige.


Recensionen skriven: 28 juli 2011

Recensionen har lästs 1941 gånger av 1186 personer, sedan den 28 juli 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * *     
6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - ETTA - SJUA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern