Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Små citroner gula
(Små citroner gula)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Små citroner gula på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 39 minuter
Genre: Romantisk dramakomedi
Produktionsland/år: Sverige, 2013
Produktionsbolag: Tre Vänner AB, i samarbete med Nordisk Film, Film i Väst, Sveriges Television & Canal+
Producent: Pontus Sjöman
Regi: Teresa Fabik
Manusförfattare: Lars Johansson & Teresa Fabik, baserat på en roman av Kajsa Ingemarsson
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Agnes - Rakel Wärmländer David - Sverrir Gudnason
Mamma Maud - Anki Lidén Pappa Sven - Tomas von Brömssen
Tobias - Richard Ulfsäter Lussan - Josephine Bornebush
Kalle - Eric Ericson Pernilla - Sofia Rönnegård
Gérard - Dan Ekborg Paolo - David Tainton
Röda Faran - Iwa Boman Camilla - Hanna Skoghag

Den svenska regissören och manusförfattaren Teresa Fabik är en av fåtalet svenska filmregissörer, och blev känd för allmänheten när hon långfilmsdebuterade med Hip Hip Hora! 2004. I september 2009 hade hennes andra film Prinsessa premiär, som nominerades till tre Guldbaggar men inte vann någon. Nu är det dags för hennes tredje långfilm, som bygger på Kajsa Ingemarssons bästsäljande roman Små citroner gula.

29-åriga Agnes jobbar som servitris på den fina lyxrestaurangen Le Bateau Bleu, fram tills dess att hon får sparken efter ett en liten olycka med den måttligt trevlige köksmästaren Gérard. Som om det inte vore nog ertappar hon samma dag sin pojkvän Tobias med att vara otrogen mot henne med en yngre sångerska med större bröst. Men när hennes gamla kollega Kalle Reuterswärd erbjuder henne att bli delägare i den fina restaurang han och hans fru precis håller på att öppna, så kan hon inte motstå - trots att det är allt annat än billigt. Att få besökare till den nya restaurangen är ock inte det lättaste, men när Agnes upptäcker att den (ö)kända matrecensenten "Lola" - som egentligen heter David - bor granne med henne får hon en idé...

Jag har tyvärr inte läst Kajsa Ingemarssons roman, och har därför ingenting att jämföra med. Men båda Teresa Fabiks tidigare filmer var mycket bra, och därför hade jag ganska höga förväntningar inför Små citroner gula. Tyvärr är det här Teresas sämsta film hittills, men det säger å andra sidan inte så mycket i och med den mycket höga klassen på både Hip hip hora och Prinsessa. Storyn är av gammalt beprövat slag, men är intressant och funktionell. Överlag har det också blivit en bra film, som engagerar och innehåller en hel del charm.

Det är ganska roligt, och man får skratta hyfsat ofta. Jag uppskattar den här lagom lågmälda humorn, där det aldrig blir "flamsigt" utan håller sig på en seriös nivå utan att trovärdigheten påverkas alltför mycket. Jag uppskattar också att humorn bygger på dialog och situationer hellre än på så kallad "slap stick"-komik; en trevlig omväxling efter alltför många slapstick-baserade filmer på senare år. Förvisso är det långt ifrån någon enorm skrattfest, men det är i alla fall tillräckligt roligt så att man skrattar lite då och då; ibland stora skratt och ibland småfniss. Jämfört med de mest lyckade utländska komedierna blir det ganska menlöst, men i jämförelse med svenska komedier ligger filmen bra till. Det är charmigt och underhållande, och trots att det är lättsamt så finns det i alla fall ett visst djup och en någorlunda seriös underton.

Agnes har blivit en mångbottnad och nyanserad rollfigur, som känns äkta och gör att man hela tiden känner för henne. Bland övriga karaktärer rör det sig dock till stora delar om mer eller mindre påtagliga stereotyper, och det gäller lustigt nog framförallt männen. Pojkvännen Tobias är en genomvidrig skitstövel helt utan försonande egenskaper, David upplevs närmast perfekt och präktig och kocken Gérard lever upp till varenda stereotyp som någonsin funnits om köksmästare. Det är visserligen ett steg i rätt riktning när de manliga rollfigurerna blivit stereotypa istället för de kvinnliga, som är fallet i 90% av alla filmer, men bäst vore det förstås om man överlag kunde slippa de mest påtagliga stereotyperna. Det orsakar dessutom vissa trovärdighetsproblem, då man överhuvudtaget inte förstår vad Agnes egentligen ser i Tobias eller varför hon ger honom så många chanser. Vid ett par tillfällen framstår hon lite som en "dörrmatta", och den kvinnosynen uppskattar jag inte.

Det skär sig också lite mot resten av filmen, då Agnes i övrigt framstår som en stark och vettig tjej. Dessutom kryllar filmen av alla tänkbara klichéer, och det är dessutom ganska förutsägbart. Men ändå har man riktigt trevligt medan man ser filmen. Tiden går snabbt, det är roligt och det är väldigt charmigt. Det är också lätt att känna för och relatera till Agnes, som blivit en ovanligt nyanserad rollfigur. Det är visserligen lättsamt och något alltför stort djup erbjuds inte, men man har riktigt trevligt medan man ser filmen.

Fotot är förhållandevis bra och fyller sin funktion, även om filmen inte erbjuder något originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Rakel Wärmländer är mycket bra i huvudrollen som Agnes, och gör en naturlig och realistisk rollprestation utan överspel. Sverrir Gudnasson är bra som David, men en del av filmillusionen går förlorad då han börjar vara lite för känd och har medverkat i lite väl många filmer vid det här laget. Richard Ulfsäter gör vad som går av den extremt stereotypa och osympatiska rollen som Agnes måttligt charmiga pojkvän Tobias. Dan Ekborg spelar tyvärr över lite för mycket som restaurangchefen Gérard, och talar dessutom med en uppenbart fejkad fransk brytning. Det är visserligen en hopplös roll, men Dan brukar ändå spela bättre än så här. Josephine Bornebusch är däremot riktigt bra som Lussan.

Små citroner gula är en bra och underhållande film, som visserligen lider av en del hopplösa stereotyper och är väldigt förutsägbar, men som kompenserar detta med humor och rikligt med charm. Det är helt enkelt en trevlig film att se på, även om den inte blivit så jätteminnesvärd. För att vara en svensk romantisk komedi är det över förväntan, och det var länge sedan jag såg en så pass rolig svensk film, men någon högre internationell klass når filmen inte upp till. Men den är väl värd att se, och förtjänar därmed en stabil sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 20 februari 2013
Senast uppdaterad: 21 februari 2013

Recensionen har lästs 3349 gånger av 1949 personer, sedan den 20 februari 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - TREA - SJUA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern