Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Snowpiercer
(Snowpiercer)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Snowpiercer på CDON
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Action / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar
Genre: Science-fictionactionthriller
Produktionsland/år: Tjeckien/Sydkorea, 2013
Produktionsbolag: Moho Films, Opus Pictures, Stillking Films & CJ Entertainment
Producent: Tae-sung Jeong, Miky Lee, Tae-hun Lee, Steven Nam & Chan-wook Park
Regi: Joon-ho Bong
Manusförfattare: Joon-ho Bong & Kelly Masterson, baserat på en serieroman av Jacques Lob, Benjamin Legrand & Jean-Marc Rochette
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Curtis - Chris Evans Mason - Tilda Swinton
Namgoong Minsu - Kang-ho Song Yona - Ah-sung Ko
Edgar - Jamie Bell Tanya - Octavia Spencer
Gilliam - John Hurt Andrew - Ewen Bremner
Claude - Emma Levie Wilford - Ed Harris
Grey - Luke Pasqualino Franco - Vlad Ivanov
Lärarinnan - Alison Pill Timmy - Griffin Seymour

2014 kom vetenskapsmän på en lösning på problemet med global uppvärmning - i ett samarbete världen över sprutas ett konstgjort kylmedel ut i de övre lagren av atmosfären, för att på så sätt sänka temperaturen. Men kylmedlet fungerade alldeles för bra, då temperaturen på hela jorden sänktes lavinartat och en ny istid utbröt. I stort sett hela jordens befolkning dog - närmare bestämt alla utom passagerarna på Wilford Industries mystiska evighetståg, som åker på en räls runt hela jorden gång på gång, utan att någonsin behöva stanna. På tåget utvecklades ett klassamhälle, där alla rika lever lyxliv i vagnarna längst fram. De fattiga som inte kunnat lägga mycket pengar på tågbiljetter har förpassats som slavar längst bak, får endast äta energibarer som enda mat och där kidnappning av småbarn tillhör vardagsmat. 17 år senare har Curtis Everett och flera andra av passagerarna fått nog och vill ta sig längst fram i tåget för att hitta åt den mystiska Wilford, som sägs ha byggt tåget men som ingen någonsin har sett. För att göra det måste de släppa den fängslade Namgoong som byggt tågets säkerhetssystem och hans synska dotter Yona. Sen börjar den våldsamma kampen framåt genom tågets vagnar, för att till sist kunna göra revolt.

Storyn är minst sagt tillspetsad och osannolik, men Snowpiercer är en originell och intressant film. Handlingen är genomarbetad och fascinerande, och här finns ett påtagligt djup med samhällskritik och klasskillnader. Det märks att manusförfattaren har tänkt till, och jag uppskattar verkligen den här dystopiska stämningen, känslan och sensmoralen. Allegorierna är måhända en smula övertydliga, men det är i alla fall intressant och tänkvärt. Kort sagt råder det ingen tvekan om att avsikten varit de bästa, men trots det blev jag ärligt talat inte överförtjust i Snowpiercer.

Framförallt är det här en väldigt ojämn film, till den grad att man nästan får en schizofren känsla av den. Periodvis är det riktigt bra, och en del scener är både fängslande och vassa i sin kritik. Det känns äkta och kontrasterna mellan de olika vagnarna framstår tydligt. Grundstoryn och premissen är också klart intressant, om än en smula långsökt. Men ungefär lika ofta känns filmen ganska poänglös, då allting fokuserat på våld, våld och ännu mer våld. Det är en brutal och blodig film, och det förekommer många alldeles för utdragna våldsscener av typen "alla slåss mot alla". Många av actionsekvenserna känns väldigt oengagerande, då man egentligen inte bryr sig om någon. Alla rollfigurer känns tunna och platta, och det finns i stort sett ingen karaktärsutveckling alls.

I en tid då alltför många actionfilmer klipps ned för att kunna ses av barn är det i och för sig ett välkommet grepp att strunta i det och istället satsa fullt ut på brutalt våld och blod; utan att bry sig om åldersgränsen. Problemet är bara det att filmteamet uppenbarligen heller inte bryr sig om huruvida våldsscenerna faktiskt har någon funktion för filmen eller inte, för alltför ofta känns de bara ditplacerade med tvång. Bitvis är filmen också väldigt seg, och det förekommer ett stort antal logiska luckor. Slutet lämnar också en hel del övrigt att önska, och efter en alltför överdriven upplösning ger filmen till sist en ganska antiklimaktisk känsla.

Fotot är mycket bra med ett starkt bildspråk, även om jag inte riktigt tycker att den klaustrofobiska känslan man borde känna av att leva hela sitt liv ombord på ett tåg riktigt vill infinna sig. Skådespelarinsatserna är helt okej, men ingen lär vinna någon Oscar för de här prestationerna. Chris Evans är förvånansvärt bra som Curtis, och spelar övertygande och trovärdigt. Kang-ho Song och Ah-sung Ko är också bra, men Tilda Swinton spelar över å det grövsta.

Snowpiercer är en klart intressant och originell men i slutändan också ytterst ojämn film. I sina bästa stunder är det här en imponerande samhällskritik, som är både fängslande, fascinerande och stilren. I sina sämsta stunder känns den ganska poänglös, med nästan oavbrutet våld utan logik och med många trovärdighetsproblem; t.o.m. inom filmens egen premiss. Att den dessutom är närmare en halvtimme för lång för sitt eget bästa och med rollfigurer som helt saknar djup eller nyans gör knappast saken bättre. Med en så enormt ojämn film är det svårt att sätta betyg, för i sina bästa stunder är filmen uppe i en stark sjua och i sina sämsta stunder bara en tvåa. Till sist väljer jag att kompromissa och sätta en svag femma. Visst kan den vara värd att se om man tycker om den här sortens udda filmer, men för de flesta kan man lika gärna hoppa över den helt och hållet. Det är kort sagt intressant och jag önskar verkligen att jag hade kunnat älska filmen, men i slutändan är det alltför mycket som saknas för det.

DVD-utgåvan har bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,85:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på svenska, norska, danska och finska, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Den svenska textningen är lagom stor och lättläst. Översättningen håller en relativt hög kvalitet, men med ett fåtal översättningsfel. När man matar in skivan möts man av en språkvalsmeny, som följs av distributörsjingel och varningstexter. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är enkel och stilren men som endast finns på engelska. Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är tråkigt men knappast förvånande för en film som inte visats på bio i Sverige.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 29 januari 2015
Senast uppdaterad: 30 januari 2015

Recensionen har lästs 2695 gånger av 1537 personer, sedan den 29 januari 2015

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - NOLLA - FYRA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern