Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Star Trek
(Star Trek)
2009 års biofilm

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Star Trek på CDON
Sök efter Star Trek på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Äventyr / Action / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm baserad på TV-serie / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 6 minuter
Genre: Science-fictionactionäventyr
Produktionsland/år: Tyskland/USA, 2009
Produktionsbolag: Paramount Pictures, Bad Robot Productions & Spyglass Entertainment
Producent: J.J. Abrams & Damon Lindelof
Regi: J.J. Abrams
Manusförfattare: Roberto Orci & Alex Kurtzman, baserat på en TV-serie skapad av Gene Roddenberry
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
James Kirk - Chris Pine Spock - Zachary Quinto
Uhura - Zoe Saldana Bones McCoy - Karl Urban
Kapten Christopher Pike - Bruce Greenwood Nero - Eric Bana
Scotty - Simon Pegg Pavel Chekov - Anton Yelchin
Hikaru Sulu - John Cho Amanda Grayson - Winona Ryder
Sarek - Ben Cross Spock som gammal - Leonard Nimoy

Foto: Industrial Light & Magic
© 2008 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

De flesta känner säkerligen till Star Trek, som började som omåttligt populär TV-serie mellan 1966 och 1969. Det gav upphov till ytterligare fem TV-serier och 10 långfilmer genom åren, för att inte tala om en mängd datorspel och annan sidoverksamhet. Den senaste TV-serien Star Trek: Enterprise lades ner 2005, och därefter har det stått relativt stilla. Åtminstone fram tills nu, då J.J. Abrams, mannen bakom TV-serier som Lost, Felicity och Alias, satsat på att börja om Star Trek på ny kula - detta i form av en ny biovisad långfilm med stor budget. Här får vi se hur allting började, och får lära känna rollfigurerna från originalserien i ny tappning. James Kirk är en 22-årig kille, som haft svårt att anpassa sig efter att hans pappa dog samtidigt som han föddes. Han har blivit rebellisk och bråkig, men efter att han kommer i kontakt med den vackra kvinnan Uhura på en bar så övertalas han att ta värvning i Stjärnflottan, som arbetar på rymdskepp. Där kommer han i kontakt med den måttligt charmiga Spock, som inte själv haft det särskilt lätt, då han har en mänslig mamma och utomjordisk pappa och därför aldrig känt sig hemma i någondera av världarna. Trots att de inte direkt uppskattar varandras sällskap, så tvingas de börja samarbeta efter att flottans kommendörkapten blivit kidnappad av en fiende vid namn Nero.

Jag har tyvärr aldrig sett TV-serien Star Trek eller någon av dess reinkarnationer, och därför är jag knappast rätt person att bedöma den nya filmen. Å andra sidan ser det här ut att vara en nystart, som inte är tänkt som en uppföljare. Därför går den bra att följas av alla, men det är nog en fördel om man känner till karaktärerna sedan tidigare. Det tog nämligen ett tag innan jag fick någorlunda grepp på rollfigurerna, och somliga förblev tämligen endimensionella igenom hela filmen. De enda jag anser att man fick lära känna riktigt ordentligt är James Kirk och Spock, medan man inte får något ordentligt grepp om någon av de andra. Trots det blir filmen ändå ganska intressant, och jag kan inte förneka att grundstoryn är tämligen genomarbetad. Visuellt är filmen nyskapande och storslagen. Det är ett starkt och effektivt bildspråk, och fotot håller hög kvalitet. Filmen är till stor del handfilmad, vilket är ett tudelat begrepp. Å ena sidan är det riktigt effektfullt, och inlevelsekänslan ökar. Fast å andra sidan blir det efter ett tag lite irriterande med den skakiga kameran, och bilden känns lite oroande. Handkamera är ett nödvändigt ont vid filmer med mer dokumentär känsla, som exempelvis Blair Witch Project och Rec, men jag ser inte att det finns någon anledning att använda sig av sådant vid filmer som Star Trek. Specialeffekterna håller dock mycket hög klass, och det ser förvånansvärt trovärdigt ut. Det är inte lika gott ställt med manuset, som visserligen periodvis är intressant men som också innehåller en del del brister. Första halvan av filmen känns ändå riktigt bra, och förutom några perioder med dödtid så hålls mitt intresse vid liv. Men den andra halvan sjunker trovärdigheten kraftigt, och storyn börjar bli ganska rörig. Det blir inte helt lätt att hänga med i svängarna, och de logiska luckorna blir allt fler. Utan att avslöja för mycket, så kan jag säga att det därefter börjar blandas in tidsresor, vilket helt enkelt blir för orealistiskt för mig och gör att det blir svårt att engagera sig.

Det förekommer också för många utdragna actionsekvenser, som visserligen är visuellt häftiga men som blivit ganska oengagerande och tråkiga. Därför har jag svårt att fängslas av storyn under delar av filmen, och min tanke började bitvis gå till annat. Filmen har också blivit för lång, och storyn räcker inte till de dryga två timmar som filmen varar. Det blir helt enkelt för mycket av det goda, och filmen hade vunnit på att kortas ner med minst en kvart. Jag hade också väntat mig lite mer humor, för även om det blir småroligt någon gång då och då, så lockar det aldrig till något egentligt skratt. Om filmen hade tagit sig själv på lite mindre allvar, så skulle det antagligen vara till fördel, då det helt enkelt kan behövas för att lätta upp den orealistiska och långsökta intrigen. Star Trek är dock inte alls en dålig film på något sätt. Skådespelarinsatserna är bra, och alla spelar övertygande och trovärdigt. Visuellt och effektmässigt är det också mycket imponerande, och man kan utan tvekan känna igen J.J. Abrams unika stil. Grundstoryn är också intressant, om än lite för invecklad. Men jag hade ärligt talat väntat mig betydligt mer av en film av J.J. Abrams, som trots allt är en utmärkt regissör och filmmakare. Nu stannar det på godkänt, och även om filmen är fullt sevärd så skulle jag inte vilja se om den. Mitt betyg stannar på en stark femma, och jag kan inte med gott samvete rekommendera folk att se filmen medan den går på bio, utan istället vänta tills den släpps på DVD. Men det är mycket möjligt att jag inte är rätt person att bedöma saken, och att filmen kan ha poänger och tjusningar som inbitna Star Trek-fans uppfattar och som kräver att man sett den gamla TV-serien. Jag vet ärligt talat inte, men filmen är i alla fall inte tillräckligt imponerande för att jag ska känna något större intresse av att se någon av de tidigare formerna av Star Trek.


Recensionen skriven: 8 maj 2009

Recensionen har lästs 2488 gånger av 1335 personer, sedan den 8 maj 2009

Betyg:
Film/serie * * * * *      
5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - FEMMA - TVÅA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern