Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Star Wars: The Force Awakens
(Star Wars: Episode VII - The Force Awakens)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Biostaden Aveny i Skellefteå för pressvisningen
Sök efter Star Wars på CDON
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Fantasy / Äventyr / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 16 minuter
Genre: Science-fictionactionäventyr
Produktionsland/år: USA, 2015
Produktionsbolag: Lucasfilm, Bad Robot Productions & Truenorth Productions
Producent: J.J. Abrams, Bryan Burk & Kathleen Kennedy
Regi: J.J. Abrams
Manusförfattare: J.J. Abrams, Lawrence Kasdan & Michael Arndt, baserat på karaktärer skapade av George Lucas
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Rey - Daisy Ridley Finn - John Boyega
Han Solo - Harrison Ford Prinsessan Leia - Carrie Fisher
Chewbacca - Peter Mayhew Poe - Oscar Isaac
Kylo Ren - Adam Driver Högste ledare Snoke - Andy Serkis
General Hux - Domhnall Gleeson Captain Phasma - Gwendoline Christie
C-3PO - Anthony Daniels R2-D2 - Kenny Baker
Luke Skywalker - Mark Hamill Maz Kanata - Lupita Nyong'o
Lor San Tekka - Max von Sydow Amiral Ackbar - Tim Rose
Nien Nunb - Mike Quinn Korr Sella - Maisie Richardson-Sellers
Jessika Pava - Jessica Henwick Teedo - Kiran Shah
Snap Wexley - Greg Grunberg Razoo Quin-Fee - Iko Uwais

Det är få i världen som inte har hört talats om George Lucas kritikerrosade och prisbelönade filmserie Star Wars, som började med Stjärnornas krig 1977 och gav upphov till två uppföljare innan det lades på is 1983. 1999 började allting om på nytt, med tre nya filmer som utspelas innan de tre första filmerna. Precis 10 år efter att den andra trilogin avslutats är det nu dags igen, men trots att hans bolag Lucasfilm (sedan några år tillbaka ägt av Disney) fortfarande producerar är George Lucas själv inte längre inblandad i den nya trilogin. Istället har J.J. Abrams, för de flesta troligtvis mest känd för succéserien Lost, nu tagit över som regissör och manusförfattare för den sjunde episoden.

Det har gått 30 år sedan händelserna i Jedins återkomst, och Luke Skywalker är sedan länge försvunnen och därmed finns heller inga jediriddare kvar. Ur resterna av det forna Rymdimperiet har den nya Första Ordningen bildats; en ond organisation sju resor värre än Rymdimperiet någonsin var... Enda hoppet för galaxen är Motståndsrörelsen, som leds av Prinsessan Leia (som tekniskt sett inte är prinsessa längre, utan general). På den fattiga ökenplaneten Jakku bor den unga skrotletaren Rey, som försöker hanka sig fram medan hon desperat väntar på att hennes föräldrar ska komma tillbaka. Då kommer hon i kontakt med droiden BB-8, som visar sig ha en karta över var Luke Skywalker tros befinna sig - en karta som även Första Ordningen desperat vill få tag i... Hon dras snabbt in i Motståndsrörelsens kamp, och får hjälp av den avhoppade stormsoldaten Finn som inte längre vill följa Första Ordningens onda order.

Trots att det egentligen inte är riktigt min genre tyckte jag bra om den ursprungliga Star Wars-trilogin 1977 - 1983, medan jag i likhet med många andra inte var fullt lika imponerad av den helt okej men inte alls lika bra andra trilogin med episod 1 - 3. Därför hade jag ganska stora förväntningar inför nya Star Wars - Episod VII: The Force Awakens, och de infriades till fullo. Det är glädjande att filmen är en fortsättning på den ursprungliga trilogin, och till mångt och mycket bibehåller samma stil och känsla som i de tre filmerna; samtidigt som likheterna med episod 1 - 3 är få. Det är helt rätt beslut, och resultatet är en storslagen och underhållande film. Storyn är intressant och genomarbetad, om än ganska tunn.

Rey är ett värdefullt tillskott som ny huvudroll i filmserien, och det är hög tid med en stark och självständig kvinnlig huvudroll helt befriad från sexistiska drag - det händer alltför sällan i filmbranschen överlag, och ännu mer sällan i den här genren. Finn är också en intressant rollfigur, och båda två har fått många nyanser och bottnar. Poe känns förvisso något undangömd och endimensionell, men kanske får han större utrymme i kommande filmer...? Det är också kul att få återse både Han Solo och Prinsessan Leia, och jag uppskattar all karaktärsutveckling som förekommer.

Det har blivit fascinerande och fängslande, och intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt. Trots en lång speltid på ca 2 timmar 15 minuter känns det aldrig segt, och man förblir engagerad nästan hela tiden. I Star Wars - Episod VII: The Force Awakens finns rikligt med charm och även en viss humor, samtidigt som det också kryllar av smarta och fyndiga referenser till de första tre filmerna. Det fungerar riktigt bra, varför filmen hela tiden refererar till de äldre filmerna samtidigt som den också står på egna ben.

Tempot är också högt, med en intensitet som jag uppskattar. Här hinner man knappt andas då handlingen går framåt i rasande tempo och det händer något precis hela tiden; på gott och ont. Ibland hade jag velat få lite andrum mellan varven, men å andra sidan är det här ett effektivt sätt för att det inte ska bli tråkigt eller segt. Filmen har också en utmärkt stämning och atmosfär, vilket förhöjer helhetsintrycket. Det är mörkt, smutsigt och dystert; men samtidigt med en viss gnutta framtidshopp. Det är också lätt att hitta paralleller till både vår samtid och till verkliga historiska händelser, och bl.a. har Första Ordningen en del tydliga likheter med nazismen. Samtidigt är det hela tiden underhållande och charmigt, och man dras in i den här världen på ett utmärkt sätt. Det har också blivit oförutsägbart och förhållandevis nyskapande, som bibehåller samma känsla som i den ursprungliga trilogin men med en del fräscha beståndsdelar. Överlag är det också ganska spännande, och man sitter därför som klistrad under stora delar av filmen.

Allt det här låter bra, och det är det också. Ibland kan jag dock ändå störa mig på att storyn är i tunnaste laget, och dessutom har premissen tydliga likheter med första Stjärnornas krig från 1977; men med Rey som tagit över Luke Skywalkers roll. Det är i och för sig glädjande med en stark kvinna i huvudrollen (starkare och mer självsäker än Luke någonsin var), som gör att filmen ligger bättre i tiden och undviker alla tendenser till sexism, men likväl är grundstoryn aningen för lik den första filmens. Ibland blir det också lite för mycket av de ständiga stridsscenerna, och att se personer slåss med ljussablar känns inte alltför underhållande i det långa loppet; och efter alla tidigare filmer heller inte lika originellt längre. Jag hade önskat att längden kunnat kortas en aning och att antalet actionsekvenser kunnat minskas - de är visserligen trevliga, men några av dem håller på aningen för länge för sitt eget bästa.

Ibland tycker jag också att Han Solo tar överhanden lite för mycket, då jag istället hade velat se mer av Rey och Finn. Min cyniska sida börjar tänka tanken att det sannolikt skett i och med att Harrison Ford är det i särklass mest kända namnet som man har att skryta med på filmaffischerna, hellre än att hans närvaro faktiskt behövdes för storyn. Missförstå mig inte nu - jag var lika glad över att se Han Solo som alla andra, men han tar helt enkelt upp aningen för stort utrymme för manusets bästa.

Fotot är utmärkt, och filmen har ett starkt bildspråk med en genomarbetad bildkomposition. Specialeffekterna är också utmärkta, och påminner om effekterna i den ursprungliga trilogin men med en modern touch genom dagens teknik - en balansgång som fungerar riktigt bra, så att det hela tiden ser ut och känns naturligt utan att bli sterilt. Skådespelarinsatserna är också riktigt bra. Daisy Ridley är utmärkt i den nya huvudrollen som Rey, och gör en stark och trovärdig insats, helt utan överspel eller konstlade manér. John Boyega är också bra som Finn, trots att han inte riktigt kommer upp i samma imponerande nivå som Daisy. Harrison Ford är ovanligt bra som Han Solo, och fastän han inte tillhör någon av mina favoritskådespelare är han bättre än väntat här. Carrie Fisher är som vanligt riktigt bra som Leia, men får tyvärr mindre att arbeta med än i Stjärnornas krig då hon här nästan aldrig lämnar Motståndsrörelsens högkvarter.

Star Wars - Episod VII: The Force Awakens är en riktigt bra och genomarbetad film, som lyckas att åstadkomma någonting nytt samtidigt som hela filmen är en enda lång hyllning till ursprungstrilogin. Det är intensivt, charmigt och humoristiskt, samtidigt som det är spännande och riktigt underhållande. Jag hade önskat att man kunnat finslipa manuset lite mer, då hela storyn påminner lite för mycket om den i Stjärnornas krig, men det är i alla fall en värdig och välgjord ny film som påminner betydligt mer om den ursprungliga trilogin än om episod 1 - 3. Visst finns här några brister och enstaka logiska luckor, men å andra sidan hinner man knappt lägga märke till dem i och med det höga tempot som genomsyrar hela filmen. Uppenbarligen var nog J.J. Abrams rätt person att ta över filmserien efter George Lucas, och det märks att filmserien desperat behövde nytt blod efter episod 1 - 3. Det här är fortfarande inte riktigt min genre, då jag alltid föredragit mer jordnära och realistiska filmer, men inom sin genre är det här ändå en riktigt lyckad film varför jag efter moget övervägande ger den en svag åtta i betyg. I mina ögon håller den här filmen överlag ungefär samma klass som den ursprungliga trilogin från 1977 - 1983 - vissa delar fungerar bättre och vissa delar aningen sämre, men totalt sett ungefär samma klass som de bästa filmerna i den trilogin. Mycket mer än så kan man väl inte begära, och det bådar gott inför nästa film om två år; som inte kan komma fort nog efter det abrupta slutet i den här filmen...

Jag såg Star Wars - Episod VII: The Force Awakens i 3D-version, men jag kan tyvärr inte påstå att jag blev alltför imponerad över 3D-effekterna. Många scener har förvisso en övertygande djupkänsla, och vid några tillfällen förekommer riktigt häftiga effekter i 3D. Men mycket längre än så går det inte, och att få uppleva ett fåtal häftiga effekter väger inte riktigt upp att behöva ha på sig tunga 3D-glasögon under dryga två timmar. Eftertexterna avslöjar att filmen, i likhet med många andra filmer, inte är inspelad i 3D utan efterkonverterad; och då blir också resultatet därefter. Ärligt talat känns det väldigt svagt att en sådan här påkostad storfilm faktiskt inte har spelats in i 3D, vilket jag var övertygad om innan jag såg filmen. Hade jag vetat om det är jag mer tveksam om jag faktiskt hade valt att se filmen i 3D, då jag hade möjlighet att välja vid pressvisningen jag närvarade på.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 december 2015
Senast uppdaterad: 16 december 2015

Recensionen har lästs 2691 gånger av 1616 personer, sedan den 16 december 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - TVÅA - ETTA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern