Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Step Brothers
(Step Brothers)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Step Brothers på CDON
   ANNONS
Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 38 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2008
Produktionsbolag: Apatow Productions & Mosaic Media Group, i samarbete med Relativity Media
Producent: Judd Apatow & Jimmy Miller
Regi: Adam McKay
Manusförfattare: Will Ferrell & Adam McKay, baserat på en grundstory av Will Ferrell, Adam McKay & John C. Reilly
Svensk distributör: Sony Pictures Releasing Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Brennan - Will Ferrell Dale - John C. Reilly
Nancy - Mary Steenburgen Robert - Richard Jenkins
Derek - Adam Scott Alice - Kathryn Hahn
Tiffany - Elizabeth Yozamp Tommy - Lurie Poston
Denise - Andrea Savage Chris Gardoki - Logan Manus

Foto: Gemma La Mana
© 2008 Columbia Pictures Industries, Inc. and Beverly Blvd LLC All Rights Reserved.

De båda komikerna Adam McKay och Will Ferrell har tillsammans legat bakom filmer som Talladega Nights och Anchorman, även om den sistnämnda är mer känd som skådis i en lång rad filmer och den förstnämnda ursprungligen blev känd från Saturday Night Live. Tillsammans med smått legendariska Judd Apatow, mannen bakom TV-serier som Nollor och nördar och filmer som Supersugen och På smällen, som producent har de nu ännu en gång gett sig in i komedigenren. Den här gången heter resultatet Step Brothers, och män har sällan porträtterats så omogna som här. Här handlar det om två män, som trots att båda är omkring 40-årsåldern, fortfarande bor med sina föräldrar och har inte utvecklats mycket sedan tonåren. Brennan Huff är 39 år, och bor med sin frånskilda mamma. Dale Doback är 40 år, och har hela livet bott med sin pappa, som är läkare och numera änkling. Båda är arbetslösa, då de av förståeliga skäl aldrig lyckas behålla något jobb, och snyltar på sina föräldrar. Men saker och ting förändras när deras respektive föräldrar, Nancy och Robert, träffas på en konferens och blir blixtförälskade. De gifter sig nästan omedelbart, och flyttar ihop i Roberts villa. Det innebär att Brennan och Dale plötsligt blir styvbröder, och tvingas dela rum i huset. Det blir långt ifrån problemfritt, då båda har stora svårigheter att komma sams. Till sist inser Nancy och Robert att det är ohållbart att hantera 40-åringar som om de fortfarande vore i tonåren, och gör allt de kan för att få deras söner att skaffa jobb och flytta hemifrån.

I likhet med de flesta andra filmer från Judd Apatows produktionsbolag Apatow Productions, rör det sig om överdriven "tokhumor", där trovärdigheten sjunker till botten vid ett relativt tidigt skede. Men där slutar tyvärr likheterna med Judd Apatows filmer, för tyvärr märks det här väldigt tydligt att han "bara" är producent. Storyn är tunn, och egentligen händer inte alltför mycket under filmens gång. Adam McKays förflutna med Saturday Night Live blir snabbt uppenbar, då filmen till stor del kan beskrivas som en mängd sketcher som vävts ihop av en mycket tunn ram. Det gör också att karaktärsutveckling och personbeskrivningar får komma i andra hand, till förmån för diverse komiska och överdrivna situationer. I synnerhet birollerna är väldigt endimensionella, och det är egentligen bara de två huvudrollerna som man får lära känna någorlunda väl. Det hade inte nödvändigtvis behövt vara någon större nackdel, om bara filmen istället vore väldigt rolig, men tyvärr är så inte fallet. Visst är många situationer småroliga, och jag skrattade då och då. Men minst lika många skämt missar målet och känns snarare osmakliga och poänglösa. En stor del känns också som slag under bältet. Det blir aldrig jätteroligt och de klockrena poängerna lyser helt med sin frånvaro, och längre än till småskratt går det aldrig. Av en ren komedi borde man verkligen kunna kräva mer än så. Alltför originell är filmen heller inte, och många av idéerna verkar ha lånats från diverse andra filmer. Men värdelös är den absolut inte. Skådespelarinsatserna är överlag bra, även om både Will Ferrell och John C. Reilly periodvis har en tendens att spela över, ibland ganska kraftigt. Då tycker jag bättre om Kathryn Hahn (mest känd som Lily i TV-serien Jordan rättsläkare), Adam Scott och Andrea Savage som Alice, Brennans bror Derek respektive terapeuten Alice; som gör lite mer återhållsamma fast ändå imponerande roller. Bitvis är Step Brothers också ganska underhållande och smårolig, varför den trots allt blir sevärd. Men jag hade verkligen väntat mig mer av Adam McKay, Will Ferrell och Judd Apatow, och ibland kan man undra om manusförfattarna fortfarande är i 10-årsåldern - mycket mognare än så blir det nämligen sällan... När den släpps på DVD kan det trots allt vara värt att hyra den, men åtminstone undertecknad skulle inte vilja kosta på biobiljetter på den här filmen.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 oktober 2008
Senast uppdaterad: 3 oktober 2008

Recensionen har lästs 3673 gånger av 2012 personer, sedan den 3 oktober 2008

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - NIA - NOLLA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern