Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Victor Frankenstein
(Victor Frankenstein)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Fox Paramount Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Victor Frankenstein på CDON
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Äventyr / Action / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 50 minuter
Genre: Science-fictiondramathriller
Produktionsland/år: Storbritannien/Kanada/USA, 2015
Produktionsbolag: 20th Century Fox, Davis Entertainment & Moving Picture Company, i samarbete med TSG Entertainment
Producent: John Davis
Regi: Paul McGuigan
Manusförfattare: Max Landis, baserat på en roman av Mary Shelley
Svensk distributör: Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Igor Straussman - Daniel Radcliffe Victor Frankenstein - James McAvoy
Lorelei - Jessica Brown Findlay Inspektör Turpin - Andrew Scott
Finnegan - Freddie Fox Barnaby - Daniel Mays
Alistair - Callum Turner Dettweiler - Mark Gatiss
Rafferty - Bronson Webb Prometheus - Spencer Wielding

I 1800-talets London växer en puckelryggig man upp som clown på en cirkus. Han är praktiskt taget slav av cirkusdirektören, som inte ens brytt sig om att ge honom något namn. Han är förälskad i cirkusens trapetsartist Lorelei, och när hon blir skadad lyckas han att rädda hennes liv genom anatomikunskaper han fått från diverse stulna böcker. Läkarstudenten Victor Frankenstein bevittnar händelsen, och blir genast imponerad av den unga mannens kunskaper. Därför räddar han honom från cirkusen, och tar med honom till sitt forskningslabb där han också lyckas att bota mannens puckelryggstillstånd. Victor ber den unga mannen att fortsättningsvis kalla sig för Igor, och han blir snart assistent till Victors experiment. Men experimenten tar sig snabbt alltmer drastiska former, då Victor blir besatt av tanken vid att väcka de döda till liv; och vad Igor eller någon annan säger om saken är av underordnad betydelse...

Jag har tyvärr inte läst Mary Shelleys klassiska roman som vid det här laget har närmare 200 år på nacken, men har givetvis sett några filmversioner av boken; även om vare sig storyn eller genren aldrig tillhört någon favorit för mig. Såvitt jag kan bedöma tar Victor Frankenstein sig stora friheter från den litterära förlagan, där inte mycket mer än grundpremissen är kvar. Det kan man förstås ha delade meningar om, men å andra sidan finns det ju redan flera dussin tidigare filmversioner och det ter sig ju ganska poänglöst att göra en ny filmversion som troget följer originalet.

Men jag uppskattar manusförfattarnas ambition att för en gångs skull fokusera mer på människorna än på själva monstret; det monstret som ju genom åren har kommit att kallas för Frankenstein fastän det ju är dess skapares namn. Människor blir aldrig mer engagerande än monster, så jag tycker det är rätt fokus. Resultatet är en bra och underhållande film, som innehåller en del nya beståndsdelar samtidigt som grundpremissen finns kvar. Det är engagerande och intressant, och periodvis är det ganska spännande. Det finns också en del humor, som hjälper till att lätta upp stämningen. Periodvis är det också berörande, och man vill hela tiden veta vad som ska hända. Det är ganska tänkvärt, och filmen tar upp många intressanta frågeställningar utan givna svar. Det finns heller ingen tydlig antagonist, då i stort sett alla har både goda och dåliga sidor. Det uppskattar jag, då det gör att filmen blir mer trovärdig och inte upplevs lika konstruerad som mycket annat.

Att berätta historien ur Igors perspektiv kan upplevas en smula problematiskt, inte minst då han ju faktiskt inte fanns med i Mary Shelleys original utan är av nyare ursprung än så, men icke desto mindre har han blivit en intressant och nyanserad rollfigur. Han är också i stort sett den enda som vi nästan bara får se goda sidor hos, och även om det kanske inte är helt trovärdigt är det ju dramaturgiskt trots allt en fördel med en tydlig protagonist.

Victor Frankenstein har blivit en relativt nyanserad karaktär, som vi får se båda gott och mindre gott hos. Därför kan man till viss del förstå honom, trots att han så uppenbarligen går för långt. Men jag tycker inte riktigt att filmens förklaring om varför han gör som han gör håller ihop logiskt och bakgrundshistorien känns lite för enkel. Därför upplever man fortare än i andra filmversioner att han spårat ur, och kan därför inte sympatisera med honom på samma sätt som jag misstänker var meningen. Lorelei är däremot ett värdefullt tillskott, och likaså är sidohistorien mellan henne och Igor intressant och bidrar till att ge filmen en extra krydda.

Trots vissa brister i karaktärsporträtteringen förblir Victor Frankenstein en intressant och bra film under tre fjärdedelar. Men mot slutet går det alldeles för snabbt framåt, och faktum är att hela partierna med just det ökända monstret är över på några minuter. Det ger en något antiklimaktisk känsla, och det blir för lättvindigt av allting. Nog för att beslutet att fokusera på Victor och Igor hellre än monstret är positivt, men trots allt är det ju monstret som allt kretsar kring varför det känns märkligt att avsluta filmen så hastigt och hafsigt. Slutscenerna hade behövt förlängas en del för att göra resten av filmen rättvisa.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk och trovärdiga specialeffekter. Jag uppskattar att teamet valt att till största delen använda praktiska effekter, vilket bland annat innefattar robotdockor, hellre än datoranimation. Det gör att den får en mer gammaldags prägel, vilket passar bättre för eran som handlingen utspelas. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Daniel Radcliffe är riktigt bra som Igor, och gör en stabil och trovärdig rollprestation. James McAvoy är överlag bra som Victor Frankenstein, men balanserar lite för ofta på gränsen till överspel varför han ganska snart upplevs som spritt språngande galen; förmodligen snabbare än det var meningen. Jessica Brown Findlay är riktigt bra som Lorelei, och gör allt som går av den tyvärr lite underutvecklade rollfiguren. Andrew Scott är riktigt bra som Turpin, och spelar aldrig över trots en tillspetsad rollfigur. Freddie Fox är ganska bra som Finnegan, men upplevs lite stel och opersonlig, vilket dock åtminstone delvis kan bero på manuset.

Victor Frankenstein är en bra och underhållande film, som lyckas att både engagera, beröra och dessutom väcka tankar och ta upp intressanta teman. Otäckt eller obehagligt blir det aldrig, men däremot hyfsat spännande mellan varven. Man kan förstås ha åsikter kring huruvida det är rätt att ta sig så stora friheter från den litterära förlagan, och jag är osäker om ändringarna är till det bättre eller till det sämre. Men däremot uppskattar jag beslutet att låta allting fokusera på människor istället för på själva monstret, så att allting istället fokuserar på rollfigurerna. Att sen vissa rollfigurer känns underutvecklade är beklagligt men kanske förståeligt, då ju en film inte kan bli hur lång som helst. Men jag hade gärna sett fler sidor hos i synnerhet Victor, som aldrig riktigt blir så sympatisk som jag misstänker att manusförfattarna avsett. Allt detta gör att filmen inte blir så minnesvärd som jag hade önskat, men det är ändå en fullt sevärd film för de allra flesta, och som förtjänar en hyfsat stabil sjua i betyg.

Blu-Ray-utgåvan innehåller bild i Widescreen med formatet 2,40:1, medan ljudet är i DTS-HD 7.1 på engelska samt vanlig DTS på några andra språk. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på bl.a. de fyra skandinaviska språken, och dessutom finns både vanlig engelsk text samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen svensk text för hörselskadade. Texten är lagom stor och relativt lättläst, men då kantlinjerna är ganska tunna är det inte helt oproblematiskt att läsa texten vid en del av de ljusare partierna. När man matar in BD-skivan möts man av en distributörsjingel, som följs av några trailers för andra filmer som går att hoppa förbi. Därefter kommer man till huvudmenyn, som är rörlig och stilren men som tyvärr bara finns på engelska. Avsaknaden av inledande språkvalsmeny medför att man, för att kunna se filmen på något annat sätt än engelska utan text, måste gå in i menyerna och välja textning; något som kanske inte är helt oproblematiskt om man inte behärskar engelska. Väljer man att spela filmen visas korta engelska varningstexter före filmen och varningstexter på valt textningsspråk efter filmen - det känns kanske som lite "tårta på tårta", men vi slipper i alla fall se varningstexter på samtliga språk representerade på skivan på samma sätt som 20th Century Fox alltid gjort på DVD.

Som bonusmaterial hittar vi först fyra bortklippta scener på totalt 15 minuter. De är hyfsat intressanta, men de flesta tillför inte mycket varför det är förståeligt att de klippts bort. Den sista scenen om ett spädbarn tycker jag dock borde ha fått vara kvar i filmen; inte för att scenen i sig är så viktig men snarare för att scenen bidrar till att skildra Victor Frankenstein på ett mer nyanserat sätt. Därefter hittar vi en femdelad bakom kulisserna-dokumentär på totalt en halvtimme, som tar upp olika aspekter av produktionen - en om regissören, ett inslag vardera om de båda huvudrollerna, ett om monstret och ett om slutscenerna. Bitvis är det intressant, och vi får veta en del matnyttigt i inslagen. Men tyvärr fokuserar de alldeles för mycket på att skryta över alla inblandade, vilket blir ganska tröttsamt efter ett tag. Värst av allt är det inledande inslaget om regin, där det enda syftet verkar vara en tävling i vem som kan berömma regissören med flest ord... På hur många olika sätt kan man egentligen säga att Paul McGuigan är Guds gåva till mänskligheten (vilket ungefär är andemeningen)...? Slutligen finns också ett bildgalleri med foton från inspelningen samt en ursprunglig biotrailer, vilket är precis så spännande som det låter. Glädjande nog har allt bonusmaterial svensk text, vilket är mycket trevligt och i dagens läge alltför ovanligt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 1 september 2016
Senast uppdaterad: 1 september 2016

Recensionen har lästs 2308 gånger av 1390 personer, sedan den 1 september 2016

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
BD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - SEXA - SEXA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern