Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Videodrome
(Videodrome)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Pictures Nordic för recensionsexemplaret
Sök efter Videodrome på CDON
   ANNONS
Science-fiction / Thriller / Rysare / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 27 minuter
Genre: Science-fictionrysare
Produktionsland/år: Kanada, 1983
Produktionsbolag: Universal Pictures, Filmplan International & Guardian Trust Company, i samarbete med Famous Players & Canadian Film Development Corporation
Producent: Claude Héroux
Regi: David Cronenberg
Manusförfattare: David Cronenberg
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Max Renn - James Woods Nicki Brand - Deborah Harry
Bianca O'Blivion - Sonja Smits Brian O'Blivion - Jack Creley
Harlan - Peter Dvorsky Barry Convex - Leslie Carlson
Masha - Lynne Gorman Moses - Reiner Schwarz

Den kanadensiska regissören och manusförfattaren David Cronenberg har blivit känd för ett flertal prisbelönade och kritikerrosade filmer, såsom Flugan, eXistenZ, A History of Violence och Eastern Promises. Men före alla dessa slog han världen med häpnad med sin för sin tid mycket kontroversiella science-fictionrysare Videodrome, som vunnit flera priser världen över. Filmen visades på bio i Sverige 1983, då med en scen bortklippt av filmcensuren, och släpptes därefter på VHS året därpå; men mig veterligen har Videodrome aldrig ens släppts på DVD. Nu har den dock för första gången släppts på Blu-Ray i Skandinavien.

Max Renn äger en måttligt framgångsrik kabel-TV-kanal i en namnlös stad, som föredrar att sända sex och våld. Hans medarbetare Harlan ansvarar för TV-kanalens hemliga piratparabolantenn, och visar Max en dag att de under nattens piratinspelningar av satellitsända program från hela världen har råkat fånga upp det mystiska TV-programmet "Videodrome", där vad som ser ut att vara tortyr och mord sänds på TV i ett program utan handling. Max blir fascinerad av det våldsamma programmet, och vill till varje pris spåra sändningarna för att kunna köpa in rättigheter att sända det på hans egen kanal. Men för sent upptäcker Max att "Videodrome" inte alls är påhittat som han trott, utan att det är riktiga mord som filmas och sänds. Och det är inte det värsta...

Jag såg tyvärr aldrig denna kultförklarade film på den tiden det begav sig (jag var för ung för det 1983), och i samband med Blu-Ray-utgåvan satte jag mig därför ner för att se Videodrome nu för första gången. Det är absolut en väldigt originell och udda film, och då det upplevs så än idag kan jag bara tänka mig hur det upplevdes 1983. Det är annorlunda och tillspetsat, men filmen tar upp intressanta ämnen och storyn är fascinerande. Men tyvärr upplevs filmens story med dagens mått mätt ganska daterad, och därför får den inte riktigt samma effekt som den sannolikt fick på 1980-talet. Men jag uppskattar premissen, och det börjar väldigt lovande. Jag förstår vad Cronenberg vill säga, och det finns en del intressant samhällskritik som är tillämpbar än idag. Men efter en intressant inledning börjar filmen mer och mer att spåra ur, i takt med att Max hallucinationer blir allt värre. Det blir minst sagt flummigt och osammanhängande, och därför upplevs det åtminstone periodvis som ganska oengagerande. Det är surrealistiskt och åtminstone vid vissa tillfällen smått obegripligt.

Trots att filmen kategoriserats som en science-fictionrysare blir det heller aldrig direkt otäckt. Filmen innehåller några väldigt äckliga och magstarka scener som jag upplever lite väl osmakliga, men dessa äckliga inslag verkar inte ha gjorts med avsikt att skrämmas utan mer som tillfällig chockeffekt. För förutom dessa scener är det nämligen aldrig otäckt eller läskigt, och det blir heller inte särskilt spännande. Längre än till en milt obehaglig klaustrofobisk känsla går det inte, och vid många tillfällen inte ens det, och lite mer än så brukar åtminstone jag förvänta mig av en skräckfilm.

Videodrome har ett långsamt tempo med sparsmakad dialog, och är så långt ifrån dagens rafflande actionfilmer som man överhuvudtaget kan komma. Egentligen händer inte särskilt mycket alls, och storyn är tunn om än intressant. Det har förvisso en viss poäng och det bidrar till en ökad stämning, men bitvis blir det ändå segt och tråkigt. Faktum är att de två första gångerna jag såg filmen somnade jag ifrån den, och det var först tredje gången jag faktiskt orkade ta mig igenom hela filmen. Det är inget särskilt gott tecken... Vad gäller karaktärsbeskrivningarna har Max blivit en mångbottnad och nyanserad rollfigur som känns äkta, trots att han inte är alltför sympatisk. Men då filmen tydligt fokuseras runt Max har det medfört att i stort sett alla andra blivit endimensionella och i många fall även stereotypa.

Fotot är utmärkt, och filmen har ett starkt bildspråk i kombination med sterila och närmast minimalistiska miljöer som passar utmärkt i sammanhanget. Specialeffekterna är också riktigt bra, och det är imponerande att man redan 1983 kunnat åstadkomma så övertygande effekter helt utan användning av datoranimation. Skådespelarinsatserna är bra, och James Woods är utmärkt i huvudrollen som Max. Deborah Harry är också bra, och gör allt som går av den intressanta men tyvärr lite för begränsade rollen som Nicki. Sonja Smits är ganska bra som Bianca, men får tyvärr inte alls särskilt mycket att arbeta med.

Videodrome är en typisk sådan film som jag verkligen ville älska, och med en så intressant premiss, påtagligt djup, relevant samhällskritik och originell stil hade filmen alla förutsättningar att lyckas. Dessutom har David Cronenberg gjort flera andra riktigt bra filmer genom åren, så vad skulle kunna gå fel...? Men tyvärr kunde jag inte älska Videodrome eller ens tycka om den, för i slutändan är filmen mer intressant och originell än den är bra. Det är helt enkelt lite för absurt, och blir till syvende och sist ganska oengagerande. Det är nog en nackdel att jag inte såg filmen på 1980-talet när det begav sig (eller åtminstone på 1990-talet), för jag skulle tro att den upplevdes betydligt bättre då än den gör i dagens läge. Jag får känslan av att filmen tyvärr inte klarat tidens tand lika väl som många andra filmer från samma tidsperiod, och trots att filmen inte alls är värdelös så är den heller inte särskilt bra. Mitt betyg stannar på en fyra, och fastän filmen med viss tvekan kan vara sevärd skulle jag personligen inte vilja lägga ner pengar på den och heller inte se om den i första taget. Skulle filmen visas på TV, så att ni kan se filmen utan att lägga ner pengar på den, så kan det för all del vara värt att avvara 90 minuter - ni kanske tycker bättre om den än jag - men det här är en alldeles för smal och udda film för att jag ska kunna rekommendera någon att köpa den "i blindo".

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bredbild i formatet 1,85:1 och ljudet är i DTS i mono på bl.a. engelska. Bild- och ljudkvaliteten är bra, åtminstone om man tar hänsyn till att filmen trots allt har 30 år på nacken. Filmen är textad på 20 olika språk, däribland de fyra skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor, men har ganska tunna kantlinjer vilket gör det lite svårt att läsa texten vid ljusare bakgrunder. Det blir dock inte lika illa som i en del andra fall i och med att texten har en liten (men märkbar) skugga under sig, som gör att det nätt och jämnt går att läsa det mesta. Den svenska textningen håller en relativt hög klass, och jag har inte lyckats upptäcka översättningsfel eller grammatikfel.

När man matar in Blu-Ray-skivan möts man av en språkvalsmeny, följt av distributörsjingel och varningstexter. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är snygg och rörlig men som märkligt nog är neutral utan något språk alls. Det är en fin idé, men det fungerar inte riktigt lika bra i praktiken. Att Play-symbolen (en högerriktad pil) innebär att spela filmen kan väl de flesta lista ut, men att en uppslagen bok innebär scenval är knappast lika självklart. Det finns visserligen ett frågetecken på menyn också, som visar beskrivningar vad de olika symbolerna betyder i klartext, men då hjälpskärmen bara står på engelska försvinner liksom poängen med den språklösa menyn. En annan egendomlig egenhet är att om man lämnar filmen i paus/stillbild mer än några minuter dyker en skärmsläckare upp med en roterande Universal-logga. Det är lite lurigt, för dyker den upp kan man inte längre trycka på Play-knappen för att fortsätta uppspelning utan måste istället trycka på OK-knappen... Tyvärr finns inget extramaterial alls, vilket är beklagligt men inte särskilt förvånansvärt för en så gammal film.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 juni 2013
Senast uppdaterad: 11 juni 2013

Recensionen har lästs 3495 gånger av 1989 personer, sedan den 10 juni 2013

Betyg:
Film/serie * * * *        4
BD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - FEMMA - SJUA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern