Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

What to Expect
(What to Expect When You're Expecting)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter What to Expect på CDON
Sök efter What to Expect på Discshop.se
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 50 minuter
Genre: Romantisk dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2012
Produktionsbolag: Lions Gate Films, Alcon Entertainment & Phoenix Pictures
Producent: Mike Medavoy, Arnold Messer, David Thwaites & Heidi Murkoff
Regi: Kirk Jones
Manusförfattare: Shauna Cross & Heather Hach, baserat på en faktabok av Heidi Murkoff
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jules - Cameron Diaz Evan - Matthew Morrison
Wendy - Elizabeth Banks Gary - Ben Falcone
Skyler - Brooklyn Decker Ramsey - Dennis Quaid
Rosie - Anna Kendrick Marco - Chace Crawford
Holly - Jennifer Lopez Alex - Rodrigo Santoro
Janice - Rebel Wilson Kara - Wendi McLendon-Covey
Vic - Chris Rock Gabe - Rob Huebel
Craig - Thomas Lennon Patel - Amir Talai
Molly - Mimi Gianopulos Courtney - Genesis Rodriguez

Den amerikanska självhjälpsförfattaren Heidi Murkoff skrev 1984 faktaboken What to Expect When You're Expecting tillsammans med Sharon Mazel; en fakta- och guidebok om graviditeter. Denna bästsäljande bok har blivit en närmast självklar läsning för gravida kvinnor i USA, och har även översatts till en rad andra språk. Boken är nu inne i sin fjärde version/upplaga, och Heidi Murkoff har efter succén fortsatt med att ge ut ytterligare 12 böcker i What to Expect-serien. Trots att boken What to Expect When You're Expecting är en ren faktabok utan handling och utan rollfigurer, så har den nu filmatiserats i regi av Kirk Jones. Filmmanuset har skrivits av romanförfattarinnan Shauna Cross (som dessutom skrev manus till Drew Barrymores film Whip It) och Heather Hach (mest känd för Freaky Friday), och Heidi Murkoff har varit med som producent. Nu har filmen, vars titel i Sverige kortats ner till What to Expect, släppts på DVD och Blu-Ray.

Fem väldigt olika par upptäcker att de väntar barn, vilket kommer att förändra ett och annat. Jules är programledare i TV för en "Biggest Loser"-inspirerad dokusåpa, medan Evan mest satsar på sin danskarriär på TV. Barnboksförfattaren och mammabutiksägaren Wendy vet allt om barn och har blivit framgångsrik med sina enkelspåriga barnböcker, men har aldrig själv haft barn. Men nu har hon plötsligt blivit gravid, samtidigt som hennes man Gary får konkurrens då hans konkurrenskraftige pappa Ramsey samtidigt också blivit gravid med sin betydligt yngre fru Skyler; som till råga på allt är yngre än Gary... Frilansfotografen Holly och hennes man Alex lyckas inte att få egna barn, men väntar på att få adoptera barn från Etiopien. När det plötsligt går betydligt snabbare än väntat blir Alex tveksam, och uppmuntras att gå med i en pappagrupp för att få stöd inför tillökningen. Den unga tjejen Rosie är kock i en snabbmatsvagn, och får ihop det med en gammal kärlek från gymnasiet; matvagnskonkurrenten Marco. Rosie blir chockad när hon inser att hon blivit gravid, trots att hon och Marco inte ens varit ute på en enda ordentlig dejt.

Det här är kanske inte världens mest originella film, och visst har vi sett filmer om graviditeter förut; fast kanske inte i riktigt så här fokuserad form. Men å andra sidan är det ju ett alltid lika aktuellt ämne, och ett ämne som det finns mycket att ta upp kring. What to Expect lär inte revolutionera filmbranschen, men om man tar det för vad det är så är det för all del en riktigt lyckad film. Jag har förvisso inte läst den klassiska boken som filmen "bygger" på, men med tanke på att det är en faktabok medan filmen enligt uppgift är påhittad, så kan vi nog kallt räkna med att filmen trots allt inte har så jättemycket mer än titeln gemensamt med dess litterära förlaga.

Det här är i alla fall en charmig och underhållande film, där i stort sett allting kretsar kring graviditeter och barn i olika former. Storyn är av gammalt beprövat slag, men det är intressant och engagerande hela tiden. Det är en riktigt rolig film, och jag skrattade ganska ofta åt de repliker och situationer som förekommer. Det är visserligen ganska långt mellan de klockrena poängerna, men samtidigt skrattar man ofta och ler ännu oftare; och mycket mer än så tycker jag inte att man behöver fordra. Trots vissa stereotyper och klichéer har också många av rollfigurerna blivit förvånansvärt mångbottnade, och därför är det lätt att sympatisera med och känna för många av dem. Själv blev jag mest intresserad av Rosie och hade velat se mer av henne, men även flera av de andra är också intressanta. Det gäller dock framförallt kvinnorna, och bland männen är det med enstaka undantag lite mer endimensionella karaktärer.

Värst ställt är det med pappagruppen, som är det mest stereotypa och osmakliga som världen någonsin skådat, och att dessa pappors barn fortfarande är i livet måste vara ett smärre mirakel. Det är just denna pappagrupp ("The Dudes Group") som är det största problemet med What to Expect. Det ska säkert föreställa vara roligt, men dessa skämt och diskussioner upplevs för mig mest osmakliga och alltför överdrivna. Det blir helt enkelt alldeles för mycket, och jag hade önskat att hela denna pappagrupp hade kunnat tas bort helt och hållet. Det finns ändå tillräckligt många rollfigurer och sidohistorier så att det räcker och blir över.

Förutom de osmakliga scenerna med pappagruppen tycker jag dock att manusförfattarna har lyckats att hitta precis rätt balans mellan humor och allvar. Allting är underhållande och mycket har gjorts med glimten i ögat, men nästan allt fungerar också som drama och känns trovärdigt. Bitvis är det en riktigt berörande och gripande film, samtidigt som tempot är föredömligt och det mesta är kul och underhållande. Överlag känns filmen realistisk, och jag uppskattar att manusförfattarna till största delen undvikit den vanliga fällan att driva med sina rollfigurer för humorns skull. Här är det lätt att känna för de flesta, och därför går tiden snabbt trots en förhållandevis tunn story.

Trots ett väldigt stort persongalleri - med 11 huvudroller och ytterligare några biroller - så blir det heller aldrig rörigt och till största delen lyckas man att hålla isär vem som är vem av de olika rollfigurerna. Dock känns What to Expect en smula tillrättalagd, åtminstone med undantag för historien om Rosie och Marco. Och dess förvisso fina sensmoral kan upplevas en smula mossig, och känns inte direkt som något som behöver tas upp i dagens läge; åtminstone inte utanför de konservativa kretsarna i bl.a. USA.

Fotot är snyggt, och filmen har ett effektivt men inte direkt originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra, och Cameron Diaz, Elizabeth Banks, Dennis Quaid och Brooklyn Decker gör alla imponerande rollprestationer. Jennifer Lopez är också bättre än väntat, och gör en av sina bästa insatser i den här filmen. Men personligen blev jag ändå mest imponerad över Anna Kendrick, som är makalös i rollen som Rosie, och gör en stark och minnesvärd rollprestation med enkla medel. Hon lyckas att förbli charmig och ändå kännas naturlig och övertygande. Det är bara tråkigt att hon inte fått större utrymme i filmen. Då är Chris Rock betydligt sämre som ledaren i pappagruppen, och han spelar över på ett ganska onaturligt sätt som gör hans rollprestation till den avsevärt sämsta i filmen.

What to Expect är en charmig, fängslande och underhållande film, med en hel del humor men samtidigt också allvar. Det är kanske ingen jättedjup film och det finns tecken på förenkling och tillrättalagda beståndsdelar, men istället skrattar man ofta och bryr sig också om de allra flesta. Det enda som egentligen hindrar filmen från att bli en väldigt lyckad romantisk dramakomedi är egentligen den irriterande och alltför överdrivna pappagruppen, vars syfte dessutom är ganska begränsat i filmen. Efter moget övervägande väljer jag en mycket svag åtta i betyg, men med tanke på att filmen överlag ser ut att ha producerat främst för kvinnor, så lär säkert många av motsann kön tycka ännu bättre om filmen än jag.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,35:1, medan ljudet finns i Dolby Digital 5.1 och DTS-HD 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på svenska, norska och finska, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor, men har tyvärr ganska smala kantlinjer vilket gör det minst sagt svårt att läsa texten under de scener som har ljusare bakgrunder. När man matar in BD-skivan möts man av en språkvalsmeny följt av distributörsjingel och varningstexter. Därefter spelas några trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi), innan man kommer till huvudmenyn. Menyn är stilren men finns bara på engelska. Det finns tyvärr inget extramaterial alls, vilket är lite tråkigt.


Recensionen skriven: 11 oktober 2012

Recensionen har lästs 2337 gånger av 1404 personer, sedan den 11 oktober 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *   
8
BD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - ÅTTA - TVÅA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern