Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Långfilmer på bio

Willy & monsterplaneten
(Terra Willy: Planète inconnue)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Tack till Biostaden Aveny i Skellefteå för pressvisningen
Sök efter Willy & monsterplaneten på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Fantasy / Äventyr / Övernaturligt / Tecknat / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Film:
Genre: Tecknat fantasyäventyr
Produktionsland/år: Frankrike, 2019
Produktionsbolag: TAT Productions, Bac Films, France 3 Cinema, Logical Pictures & Master Films, i samarbete med France Télévisions
Producent: Jean-François Tosti
Regi: Eric Tosti
Manusförfattare: Eric Tosti, Jean-François Tosti & David Alaux
Svensk distributör: Lucky Dogs
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Svensk version:
Dubbningsbolag: BTI Studios/Dubberman
Regi: Ingemar Åberg
Översättning: Mikaela Tidermark
Tekniker: Ingemar Åberg
Producent: Niclas Ekstedt & Maria von Schéele
Röster:
Willy - Theodor Strid Nick - Nick Atkinson
Mamma - Emelie Clausen Pappa - Sebastian Karlsson
Nicks inre röst - Annelie Berg Bhagavan
Klicka här för komplett rollista!

Pojken Willy har följt med sina föräldrar på ett forskningsuppdrag i rymden, men under sista dagen innan de ska återvända till jorden inträffar en olycka och rymdskeppet blir träffad av en asteroid. Willy har varit på en annan del av skeppet, och då den delen av skeppet går sönder finns inget sätt för honom att ta sig till sina föräldrar. De säger istället till Willy att han ska sätta sig i skeppets räddningskapsel, där han kommer vara i säkerhet. Räddningskapseln skjuts då ut, och Willy landar strax därpå på en främmande planet utan namn. Hans enda sällskap blir roboten Nick, som utformats för att hålla honom säker. Men det blir inte helt enkelt, då planeten består av många underliga varelser, och framförallt ett flertal skräckinjagande stenmonster...

Det låter inte alltför originellt, och det är det inte heller. Faktum är att många av beståndsdelarna har vi sett förut både en och två gånger, och ambitionen har uppenbarligen inte varit att åstadkomma något alltför nyskapande. Men å andra sidan är det ju långt ifrån alla filmer som gör det, och det är inte nödvändigtvis något fel med det. Visst hade det varit trevligt med några nya grepp, men Willy & monsterplaneten är ändå en bra och välgjord film. Historien är intressant och genomarbetad, och det har blivit en charmig och engagerande film. Intresset hålls vid liv hela tiden, och fastän filmen saknar originella grepp så kan man ändå knappt slita blicken från bioduken. Det är mysigt och underhållande, samtidigt som det är hyfsat spännande mellan varven. Här finns en tacksam intensitet, där det händer något hela tiden men utan att det går för snabbt framåt eller blir svårbegripligt.

Det märks att filmen i första hand är avsedd för de lite yngre barnen, och därför finns det inte mycket till våld och bara lagom spänning - allt för att det ska vara ganska harmlöst för alla åldrar (varför 7-årsgränsen filmen fått i Sverige känns som tilltagen i överkant). Sådana renodlade barnfilmer blir ofta nästintill olidliga för vuxna, men dessbättre har det här filmteamet ändå lyckats få ihop en film som fungerar ganska väl även för vuxna. Bitvis kan det upplevas något menlöst, men det fungerar ändå bättre än väntat tack vare en viss spänning, intressanta rollfigurer och rikligt med charm.

Det finns också en del humor, och även om man sällan skrattar högt så räcker det i alla fall för att man ska fnissa då och då; och mer än så behövs egentligen inte då det inte alls är någon renodlad komedi. Därigenom har Willy & monsterplaneten blivit en underhållande och trevlig film, som fungerar bra både för barn och vuxna - en klar fördel, då de flesta barn knappast lär gå på bio ensamma...

Men trots många positiva egenskaper kan jag ändå inte låta bli att känna att det bitvis blir aningen tunt. Det kan ibland upplevas en smula enahanda och repetitivt, och saken blir heller inte bättre av att merparten av filmen utspelas på en främmande planet med en enda mänsklig rollfigur; tillsammans med en robot och diverse mystiska varelser/monster. Charmiga och intressanta varelser i all ära, men det blir ändå inte riktigt samma sak utan någon mänsklig interaktion, varför jag gärna sett någon mer mänsklig rollfigur.

Trots en fantasifull och kul planet blir det också ganska förutsägbart, och det är inga direkta överraskningar som väntar - allt går ungefär som man skulle kunna förvänta sig, och jag hade uppskattat någon liten överraskning eller oväntad vändning. Bara för att det är en barnfilm, så att man därför inte kan överdriva med våld och dylikt, så behöver det ju inte betyda att det ändå måste bli så förutsägbart så att t.o.m. barnen lär kunna gissa vad som ska hända... Förmodligen i ett försök att anpassa sig till de yngre barnen känns det ibland också onödigt förenklat, då även de farliga monstren kan överlistas utan större besvär - och det mesta helt enkelt är lagom farligt och spännande, så att inte ens de yngsta ska tycka att det blir läskigt. Det är långt ifrån unikt för Willy & monsterplaneten, men likväl en olycklig utveckling i dagens läge, då ingen vill riskera att stöta sig med någon...

Filmen är datoranimerad, och då den kommer från mindre independentstudior i Frankrike kan de flesta nog också gissa sig till att animationen inte direkt håller någon Disney- eller Pixar-klass. Å andra sidan tror jag dock heller inte att någon har väntat sig det, då det här är en lågbudgetfilm är det nog ärligt talat för mycket begärt. Men trots att det oundvikligen rör sig om enklare datoranimation fungerar den ändå bättre än väntat, och ser ut ungefär som ett slags mellanting mellan datoranimation och handanimation. Det är ingen dum idé, och utan ambition att försöka förmedla varenda skugga och detalj klarar man sig också med lite enklare teknik. Det gör att animationen ändå fungerar bra - den fyller sin funktion, och det ser snyggt ut utan att för den skull sticka ut som något utöver det vanliga. För oss vuxna kan det ändå ibland se aningen simpelt ut, men jag tror inte barnen kommer att reagera på det alls.

Willy & monsterplaneten är en bra och välgjord film, som visserligen har enklare animationsteknik och en förutsägbar story, men som ändå lyckas att underhålla och roa både barn och vuxna. Det är charmigt, småroligt och lagom spännande, och därigenom har det blivit en film som passar både barn, ungdomar och vuxna; men som förmodligen ändå kommer gå hem allra bäst hos de mindre barnen. Men tre människor totalt i en film, och fyra rollfigurer som överhuvudtaget kan tala (inklusive en robot), kan ändå upplevas lite för tunt och jag hade gärna sett lite mer mänsklig interaktion. Det är också synd att det blivit ganska förutsägbart, men å andra sidan förtjänar filmteamet en eloge som lyckas att få ihop en barnfilm som ändå fungerar bra även för vuxna, och som alla åldrar kan se på och uppskatta. Därför blir det ändå de positiva egenskaperna som väger över, och det här är en film väl värd att se för de flesta men som ändå inte blir så minnesvärd som jag hade önskat. Därför väljer jag en hyfsat stabil sjua i betyg, och det är trevligt att små europeiska animationsstudior vågar ge sig in i konkurrensen mot exempelvis Disney och 20th Century Fox.

Willy & monsterplaneten visas i Sverige uteslutande i dubbad form på bio, som dessutom har (inbränd) textning för hörselskadade - ovanligt för dubbade filmer, men förstås uppskattat för hörselskadade. Den svenska versionen är det BTI Studios i Stockholm som ligger bakom, som Ingemar Åberg har regisserat och Mikaela Tidermark Nelson har översatt. Då filmen inte visas i textad originalversion på bio har jag således ingenting att jämföra med, och kan därför inte bedöma hur allt står sig gentemot originalversionen. Rösterna är i alla fall bra, och Nick Atkinson, Emelie Clausen och Sebastian Karlsson är utmärkta som Nick respektive Willys föräldrar. Theodor Stridh är ganska bra som Willy, men brister ibland något i inlevelsen, och han hade vunnit på att jobba lite med inlevelsen till nästa roll.

Utan tillgång till vare sig den franskspråkiga eller engelskspråkiga versionen är det förstås omöjligt att till fullo bedöma översättningen, men allt låter i alla fall naturligt och jag lyckades inte uppfatta något som låter konstlat eller som skulle kunna tyda på översättningsfel. Jag vet dock inte om dubbningen gjorts utifrån den franskspråkiga originalversionen eller utifrån den amerikanska dubbningen (som SDI Media i USA ligger bakom), men då filmen i Sverige huvudsakligen visas med engelsk bildversion misstänker jag att den kan vara dubbad utifrån den engelskspråkiga dubbningen - inte helt optimalt i så fall, men förståeligt då engelska är ett betydligt mer lättillgängligt språk än franska. Munrörelserna stämmer riktigt bra, och det blir aldrig irriterande. De två sånger som förekommer, en i bakgrunden ungefär mitt i filmen och en under eftertexterna, återges på engelska utan översättning. Huruvida de sångerna spelas på engelska även i den franska originalversionen, eller om den här versionen kommer från filmens engelskspråkiga dubbning, vågar jag i dagsläget inte spekulera i.

Filmen har delvis svensk och delvis engelsk bildversion. Titeln i början står på svenska, och likaså en textskylt under filmens gång plus filmens titel igen i början av eftertexterna. Övriga förtexter och eftertexter står på engelska; komplett med engelska röster och amerikanska dubbcredits. Märkligast av allt är dock att trots att filmen har svensk bildversion med översatt titel, så finns inga svenska dubbcredits överhuvudtaget listade - ingenting om vare sig röster, regissör, översättare eller dubbningsstudio; inte ens efter alla sluttexter. Väldigt olyckligt och dålig stil, och det är såvitt jag kommer ihåg första gången som en film har svensk bildversion utan att ange ens de svenska rösterna i någon form.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 maj 2019
Senast uppdaterad: 16 maj 2019

Recensionen har lästs 2198 gånger av 1329 personer, sedan den 16 maj 2019

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Röster * * * * * * * *    8
Inlevelse * * * * * * *     7
Översättning * * * * * * * *    8
Munrörelser * * * * * * * *    8
Helhetsintryck dubbning * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * * och en halv    7,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - TREA - NOLLA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern