Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Wolverine
(X-Men Origins: Wolverine)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Wolverine på CDON
   ANNONS
Science-fiction / Fantasy / Äventyr / Action / Historiskt / Övernaturligt / Spelfilm / Baserad på bok
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 47 minuter
Genre: Fantasyactionthriller
Produktionsland/år: Kanada/USA/Australien/Nya Zeeland, 2009
Produktionsbolag: 20th Century Fox, Donners' Company & Seed Productions, i samarbete med Marvel Enterprises & Dune Entertainment
Producent: Hugh Jackman, Lauren Shuler Donner, John Palermo & Ralph Winter
Regi: Gavin Hood
Manusförfattare: David Benioff & Skip Woods
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Logan/Wolverine - Hugh Jackman Victor Creed - Liev Schreiber
William Stryker - Danny Huston Kayla - Lynn Collins
John Wraith - William Adams Remy LeBeau/Gambit - Taylor Kitsch
Frederick J. Dukes/Blob - Kevin Durand Chris Bradley/Bolt - Dominic Monaghan
Emma - Tahyna Tozzi Wade Wilson - Ryan Reynolds
David North/Agent Zero - Daniel Henney Weapon XI - Scott Adkins

Hugh Jackman
© 20th Century Fox & Marvel Enterprises

Serietidningen X-Men om ett antal muntanter som genom genförändringar fått övernaturliga krafter, skapades ursprungligen av Stan Lee och Jack Kirby 1963 och har därefter gett upphov till både TV-serier och annat. För de flesta är konceptet i dagens läge troligen mest känt genom långfilmen X-Men 2000 och dess två uppföljare. Nu börjar handlingen så att säga om på ny kula, i och med Wolverine som utspelas innan de tre tidigare filmerna och syftar på att lära känna karaktären Wolverine lite närmare. Namnet betyder järv på svenska, men särskilt många likheter till djuret lär man inte kunna hitta. Här får vi lära känna James Logan, som senare blev Wolverine, från hans uppväxt tillsammans med brodern Victor Creed. Efter att Victor mördat Logans flickvän blir han besatt av tanken på hämnd, och rekryteras då av William Stryker som övertalar honom att låta förändra sin kropp med hjälp av det mystiska grundämnet Adamantium, för att på så sätt bli ännu starkare och bli näst intill osårbar.

Tyvärr har jag inte sett någon av de tre X-Men-filmerna, vilket förstås försvårar möjligheten att göra en rättvis bedömning. Förhoppningsvis kan jag göra det innan Wolverine släpps på DVD, men tyvärr fanns det ingen möjlighet till det nu. Det här bör dock ändå ses som en relativt självständig film, och i och med att det utspelas innan de tre X-Men-filmerna så finns det heller inte samma behov av att ha sett föregångarna. Grundstoryn är utan tvekan lovande, och det är en intressant historia som utspelas. Jag saknar lite mer djupgående information om rollfigurerna, men trots allt fick man ändå lära känna Logan/Wolverine ganska väl och det var bara vid ett fåtal tillfällen som jag kände att jag saknade information som gissningsvis återgavs i X-Men. Periodvis är det en riktigt spännande film, och ett flertal av rollfigurerna känns intressanta och har åtminstone ett visst djup. Samtidigt finns det dock också ett flertal rollfigurer som inte leder någonstans, och som vi inte får veta mycket mer än namnen på. Förmodligen har manusförfattarna försökt att klämma in för många rollfigurer i filmen, som gör att det helt enkelt inte finns tid till karaktärsutveckling för alla utan att filmen ska bli orimligt lång. Ett exempel är Emma, som i grunden är en intressant rollfigur men som gömts undan i en liten biroll, och som vi tyvärr inte får veta speciellt mycket om. Jag blev ändå positivt överraskad över de många sidohandlingar och upplägg som manusförfattaren tänkt på, och därför blir Wolverine inte bara en ren actionfilm. Dessutom hinns det med både regeringskonspirationer, thriller, äventyr och en liten smula romantik. Det är positivt, och gör att det periodvis blir riktigt engagerande och fängslande. Samtidigt kan jag dock inte förneka att storyn är i tunnaste laget, och att actionsekvenserna delvis tar överhanden. Det verkar som att regissören har velat dölja brister i manuset genom häftiga och rafflande actionscener, som visserligen är tekniskt imponerande men som i en del fall blir ganska långtråkiga och intetsägande.

Därför känns filmen bitvis ganska oengagerande, och vid flera tillfällen kom jag på mig själv med att tänka på hur filmteamet löst en del scener tekniskt hellre än att verkligen leva mig in i filmen. Vanligtvis är det något jag sällan tänker på, så det är inget gott tecken när till och med jag börjar fundera över sådant. Tekniskt och visuellt är det en storslagen film, med utmärkt foto och ett väl fungerande bildspråk. Specialeffekterna håller toppklass, och det ser överlag riktigt verkligt ut. Det förhöjer onekligen helhetsintrycket, och gör att filmen trots den extrema storyn ändå känns någorlunda trovärdig. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra, och Hugh Jackman gör en solid och stark insats som Logan. Han lyckas dock inte helt att göra rollfiguren till sin egen, utan ibland började jag jämföra med hans andra rollfigurer genom åren; i synnerhet relativt nyliga Australia. Även i övrigt erbjuds ett flertal imponerande rolltolkningar, och både Liev Schreiber som Victor och Lynn Collins som Kayla imponerar med trovärdiga och starka insatser. Dessutom är det intressant att se astraliensiska Tahyna Tozzi (känd från bl.a. Blue Water High) som Kaylas syster Emma - hon gör en bra och intressant rolltolkning, i en tyvärr alltför liten roll. Man kan också ifrågasätta den tveksamma kvinnosynen i Wolverine, då alla väsentliga rollfigurer är män. Den enda kvinnan som ens är värd att nämna är Kayla, men även om hon i grunden är en intressant rollfigur så har hon blivit ganska endimensionell och har fått för lite utrymme. En del av filmens brister kan kanske förklaras med att jag inte har sett de tre tidigare X-Men-filmerna, och kanske hade den upplevts som bättre om man sett dem och därför redan känt till rollfigurerna. Men ärligt talat har jag svårt att tro att det skulle ha gjort någon större skillnad. Wolverine är absolut en fullt sevärd och välgjord film, men ärligt talat hade jag väntat mig mer än så här. Det räcker inte längre än till en svag sexa i betyg, och även fast den är sevärd även om man inte tycker om superhjältegenren, så är den helt enkelt inte tillräckligt märkvärdig för att motivera att se filmen på bio. Är man inte besatt av X-Men, så gör man nog klokare i att vänta tills den släpps på DVD. Om man ser den på bio, ska man dock inte göra misstaget att lämna salongen när sluttexterna börjar rulla. Filmen fortsätter nämligen med en till scen en liten bit in i sluttexterna, och därefter visas ytterligare en fortsättningsscen efter alla sluttexter.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 april 2009
Senast uppdaterad: 30 april 2009

Recensionen har lästs 3478 gånger av 1965 personer, sedan den 30 april 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - TREA - ETTA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern