Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

World Invasion: Battle Los Angeles
(Battle: Los Angeles)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter World Invasion på CDON
   ANNONS
Science-fiction / Action / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 56 minuter
Genre: Science-fictionaction
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: Columbia Pictures, Original Film & Legion Entertainment, i samarbete med Relativity Media
Producent: Jeffrey Chernov, Ori Marmur & Neal H. Moritz
Regi: Jonathan Liebesman
Manusförfattare: Christopher Bertolini
Svensk distributör: Sony Pictures Releasing Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Michael Nantz - Aaron Eckhart William Martinez - Ramon Rodriguez
Elena Santos - Michelle Rodriguez Jason Lockett - Cory Hardrict
Lee Imlay - Will Rothhaar Kevin "Specks" Harris - Ne-Yo
Steven Mottola - James Hiroyuki Liao Shaun Lenihan - Noel Fisher
Hector Rincon - Bryce Cass Joe Rincon - Michael Peña
Michele - Bridget Moynahan Kirsten - Joey King

Från den sydamerikanska regissören Jonathan Liebesman kommer science-fictionactionfilmen World Invasion: Battle Lof Angeles, som skildrar en utomjordisk invasion från militärens synvinkel. I USA har filmen fått titeln Battle: Los Angeles, men till internationell distribution byttes titeln ut; gissningsvis i ett försök att få den att framstå som mer internationell än den faktiskt är. Ett flertal amerikanska storstäder drabbas av meteorer, som märkligt nog verkar sakta ner när de når jordens yta. Militären får ta över ansvaret för situationen, och sergeant Michael Nantz som hade tänkt att gå i pension blir tilldelad en ny trupp. Truppen utgår ifrån Santa Monicas flygbas i Los Angeles, och snart inser soldaterna att det faktiskt inte är meteorer det handlar om utan utomjordingar med fientliga avsikter...

World Invasion: Battle Los Angeles är sannerligen ingen originell film, och jag har tappat räkningen på hur många filmer som gjorts som handlat om rymdinvasion av jorden. Det i sig behöver inte medföra något problem, men problemet är att den här filmen inte lyckas erbjuda någonting nytt. Det fullkomligt kryllar av klichéer, och det är också väldigt förutsägbart. Här finns inte mycket till karaktärsutveckling, och vi får inte lära känna någon av soldaterna särskilt väl. Alla känns endimensionella, och i synnerhet soldaterna är dessutom mycket stereotypa. Därför är det också svårt att bry sig nämnvärt om utgången. Filmen känns också överdrivet patriotisk, på ett sätt som nästan bara förekommer i amerikanska krigsfilmer. Att dialogen känns orealistisk och kryllar av klyschor gör inte heller saken bättre, eller vad sägs om uttryck som "Vi kämpar för vår nation"...

Istället är World Invasion: Battle Los Angeles en tämligen renodlad actionfilm, och det enda som fått stort utrymme är just krigsscenerna mot de utomjordiska styrkorna. Om utomjordingarna får vi inte veta ett dugg (förutom att de i vanlig ordning är onda), så allting kretsar kring att skjuta mot utomjordingar till varje pris. Vid det stora antalet scener av typen "alla skjuter mot alla" blir det åtminstone bitvis rentav tråkigt, och vid ett flertal tillfällen kom jag på mig själv med att tänka på annat. Därför blir filmen tyvärr ganska oengagerande efter ett tag, och till sist slutade jag bry mig om utgången helt och hållet.

Det filmen däremot har lyckats med är foto och klippning, för allting ser riktigt snyggt ut. Actionscenerna är också ovanligt snyggt koreograferade, fast tyvärr verkar regissören och/eller filmfotografen ha en lite väl stor förtjusning i skakig handkamera. Det kompenserar åtminstone delvis för de många bristerna, och det finns också ett fåtal mer stillsamma scener som är riktigt intressanta. Skådespelarinsatserna är också bra, och alla spelar övertygande och trovärdigt. Jag blev mest imponerad över Michelle Rodriguez som den enda kvinnliga soldaten, och den enda av soldaterna som ger ett någorlunda minnesvärt intryck.

Om man tycker om renodlad action med science-fictiontema kommer man säkert att uppskatta World Invasion: Battle Los Angeles. Grundidén, att skildra en utomjordisk invasion på ett någorlunda realistiskt sätt ur soldaters synvinkel, är inte heller dum. Men jag har lite högre krav även på science-fiction än "skjut på allt som rör sig"-principen, och när det varken förekommer någon intressant story, påtagligt djup, karaktärsutveckling eller ens någon någorlunda mångbottnad karaktär är det svårt att bli särskilt imponerad. Filmen är visserligen nätt och jämnt sevärd som lättsam underhållning för stunden, särskilt om man uppskattar så kallad "hjärndöd action". Men det finns helt enkelt inte tillräcklig substans för att filmen ska bli minnesvärd på något sätt, och därmed kan jag inte motivera ett högre betyg än en fyra.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 20 april 2011
Senast uppdaterad: 20 april 2011

Recensionen har lästs 2966 gånger av 1685 personer, sedan den 20 april 2011

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * *        4

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - SJUA - FEMMA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern