Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Old Dogs
(Old Dogs)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Old Dogs på CDON
   ANNONS
Komedi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 28 minuter
Genre: Komedi
Produktionsland/år: USA, 2009
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures & Tapestry Films
Producent: Peter Abrams, Robert L. Levy & Andrew Panay
Regi: Walt Becker
Manusförfattare: David Diamond & David Weissman
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Dan - Robin Williams Charlie - John Travolta
Zach - Conner Rayburn Emily - Ella Bleu Travolta
Vicki - Kelly Preston Amanda - Lori Loughlin
Ralph - Seth Green Jimmy Lunchbox - Bernie Mac
Barry - Matt Dillon Martha - Ann-Margret
Jenna - Rita Wilson Kelly - Laura Allen
Kvinna i lägenhet - Amy Sedaris Yoshiro Nishamura - Sab Shimono

Den amerikanska regissören Walt Becker kan inte påstås ha blivit något stort namn i branschen än, men blev ganska känd och gjorde succé med den smått kultförklarade komedin Van the Man (eller Van Wilder i original) 2002. Därefter har han fortsatt inom komedigenren med filmer som Buying the Cow och Wild Hogs. Nu är han tillbaka med ännu en komedi, som den här gången har skrivits av de båda manusförfattarna bakom En andra chans och Disney Channel-filmen Minutemen. Resltatet fick titeln Old Dogs, som trots titeln inte handlar mycket om hundar och som blivit känd som komikern och skådespelaren Bernie Macs allra sista film (han gick bort i augusti 2008, strax innan filmen spelats in klart). I centrum står de två ungkarlarna Charlie och Dan, som trots att de kommit upp i medelåldern snarast lever som ungdomar helt utan orosmoment. De är bästa vänner, och har en framgångsrik karriär inom reklambranschen. En dag får Dan kontakt med Vicki; en gammal flirt som han hade ett engångsligg med för sju år sedan men inte hört av sedan dess. Hennes besked ger Dan en stor chock - deras ingångsligg resulterade i att Vicki blev gravid med tvillingar, och Dan har en son och en dotter som han inte vetat om. Vicki, som är aktivist, har nu dömts till två veckors fängelse och behöver därför Dans hjälp i att ta hand om ungarna. Motvilligt går han med på det, men då Dans hyresvärd inte tillåter barn i lägenheten så får han istället bo i Charlies stora takvåning under dessa veckor. Men varken Dan eller Charlie har någon vidare erfarenhet i att ta hand om barn...

Old Dogs är sannerligen inte någon särskilt nyskapande eller originell film. Tvärtom har vi sett det mesta förut, och det är uteslutande gamla beprövade ingredienser som erbjuds. Men filmen visade sig vara bättre än jag hade väntat mig, och är faktiskt en ganska bra och trevlig film. Grundstoryn är förvisso ganska enkel och bekant, men den fungerar bra och är intressant. Är man kritiskt lagd hittar man visserligen en hel del att klaga på, så därför har jag viss förståelse för att den inte direkt fått lysande kritik av de flesta recensenter världen över. Det är en mycket förutsägbar historia, och man behöver inte direkt vara ett geni för att lista ut vad som kommer att hända. Periodvis är det också översentimentalt och lite väl sötsliskigt för sitt eget bästa. Varken temat eller genomförandet lämnar heller något bestående intryck, utan filmen följer de gängse mallarna för genren utan särskilt många egna påhitt.

Men egentligen spelar inte mycket av det någon större roll i sammanhanget. Trots allt är ju det väsentliga med en komedi att den lockar till skratt, och där har filmmakarna lyckats fullständigt. Det här är nämligen en riktigt rolig film, där jag skrattade vid ett stort antal tillfällen. Vid några få tillfällen är det också så klockrena poänger att jag nästan höll på att kikna av skratt. Visserligen har jag sett roligare filmer i mina dagar, men det är ändå en riktigt lyckad komedi med genomtänkt och lyckad humor. Alla skämt går inte riktigt hem - exempelvis finns en del lite väl överdriven slapstick-komik och "kiss och bajs"-humor, som inte är lika roliga som manusförfattarna tänkt. Men överlag måste man ändå anse att författarna gjort en fin insats, för trots allt skrattar man ofta och har trevligt hela tiden. Tiden går också förvånansvärt fort, och förutom några få lite väl utdragna sekvenser så tittade jag aldrig på klockan. Karaktärsbeskrivningarna håller dock lite varierande klass, vilket drar ner helhetsintrycket lite. Dan och Charlie har blivit ganska mångbottnade och nyanserade rollfigurer, som vi får lära känna ganska väl. Men tyvärr är det inte lika gott ställt med de kvinnliga karaktärerna, som blivit tämligen endimensionella och inte erbjuder något större djup. Mest påtagligt är det med Amanda, som från början verkar vara en intressant karaktär men som därefter inte utvecklas någonting och heller inte verkar tjäna något större syfte i filmen. Det är tråkigt, då hon definitivt har potential och borde ha kunnat bli en både mångbottnad och levande rollfigur. De två barnen har heller inte blivit alltför djupa karaktärer, men uppvisar åtminstone vissa nyanser och känns någorlunda trovärdiga.

Old Dogs lider också av ett fåtal logiska luckor och en del trovärdighetsproblem, och vid några få tillfällen börjar man undra om manusförfattarna glömt bort vad som hänt i tidigare scener. Fotot är bra, och filmen har ett sedvanligt men effektivt bildspråk. Det finns också en hel del bra och passande musik. Skådespelarinsatserna är överlag bra, och John Travolta bevisar att han fortfarande är en mycket duktig skådis, även om man kan tycka att han inte riktigt har den utstrålning och karisma som krävs för att kunna förklara varför så många tjejer blivit smått galna i karaktären. Robin Williams har alltför ofta haft en irriterande tendens att spela över. Till viss del gäller detta också Old Dogs, men här gör han trots allt en ovanligt nedtonad roll och spelar förhållandevis trovärdigt. Kelly Preston (som är fru till John Travolta) och de båda barnen Conner Rayburn och Ella Bleu Travolta spelar också riktigt bra och trovärdigt. Det är också kul att återse Seth Green, som de flesta känner bäst som Oz i TV-serien Buffy the Vampire Slayer. Han är alltid duktig, även om han så tydligt förknippas med just nyss nämnda roll så att en del av filmillusionen försvinner när man ser honom (ett problem som ju förstås kommer att minska i takt med att han hinner medverka i fler filmer och serier). Dessutom är det alltid kul att återse svenska Ann-Margret i en biroll som Martha, och hon är även här duktig. Men personligen tycker jag bäst om Lori Loughlin, som i vanlig ordning gör en utmärkt insats och gör det allra yttersta av sin tyvärr lite platta rollfigur.

Om man är ute efter en djup och intellektuell film, gör man klokast i att hålla sig långt borta från Old Dogs. Det här är trots allt en ganska ytlig film, om än med fin sensmoral. Detsamma gäller om man vill ha originella filmer, då det här är så långt ifrån originellt som man kan komma. Men så länge man vet vad man ger sig in i, så blir man sannolikt inte besviken. Trots allt är hela syftet med en komedi att underhålla och roa folk, och med utgångspunkt från det är filmen trots allt lyckad. Old Dogs lämnar inga alltför bestående intryck, och är kanske inte särskilt minnesvärd. Jag hade också föredragit att se ett lite djupare och mer genomarbetat manus. Men samtidigt är det en trevlig och underhållande film, som fungerar lika bra för både vuxna och barn. Efter att komedier på senare år ofta varit mer eller mindre vuxeninriktade med humor som definitivt inte passar barn, så är det trevligt att se en återgång till gamla hederliga familjekomedier igen; något som det inte funnits alltför många av på senare år. Det är inte en tillräckligt märkvärdig film för att jag ska tycka att det är värt att se den på bio, men det förblir en underhållande och fullt sevärd film som med god marginal räcker till en stark sexa i betyg. Jämför man med regissörens och manusförfattarnas tidigare filmer är det dock svårt att inte bli lite besviken, för Old Dogs kommer inte upp i samma klass som vare sig En sista chans eller Van the Man. Men det hade man väl heller kanske inte väntat sig...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 25 december 2009
Senast uppdaterad: 25 december 2009

Recensionen har lästs 3715 gånger av 1930 personer, sedan den 25 december 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - ÅTTA - SEXA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern