Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Långfilmer på bio

Superhjältarna 2
(Incredibles 2)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Superhjältarna 2 på CDON
Sök efter Superhjältarna 2 på Discshop.se
   ANNONS
Komedi / Science-fiction / Fantasy / Äventyr / Action / Övernaturligt / Tecknat / Datoranimerad / Långfilm
Målgrupp: Barn / Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 6 minuter
Genre: Tecknad fantasyäventyrskomedi
Produktionsland/år: USA, 2018
Produktionsbolag: Walt Disney Pictures & Pixar Animation Studios
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Dubbningsbolag: SDI Media/Mediadubb International AB / Disney Character Voices International
Producent: Nicole Paradis Grindle, John Walker & John Lasseter
Regi: Brad Bird
Manusförfattare: Brad Bird
Röster:
Helen Parr/Elastaflickan - Sara Lindh Bob Parr/Mr. Incredible - Allan Svensson
Violet Parr - Elina Raeder Dashiell Parr - Elis Lindsten
Jack-Jack Parr - Isabelle Rönnbäck Lucius Best/Fryzo - Rafael Edholm
Evelyn Deavor - Anki Albertsson Winston Deavor - Figge Norling
Tony Rydinger - Niels Pettersson Voyd - Matilda Smedius
Edna Mode - Ewa Fröling Undergrävaren - Jonas Malmsjö
Krossaren - Richie Puss Rick Dicker - Torsten Wahlund
Raparen - Per Sandborgh Helektrix - Göran Gillinger
Klicka här för komplett rollista!

Handlingen fortsätter ungefär där den första filmen slutade. Familjen Parr, med mamma Helen, pappa Bob och deras barn Violet, Dash och Jack-Jack, misslyckas med att fånga Undergrävaren - och att de stoppar ett bankrån bryr sig ingen om, då alla bara bryr sig om de skador på omgivningen som familjen orsakat i deras försök att stoppa Undergrävaren. Superhjältar är fortfarande olagliga, så när de blir anhållna efter försöket att stoppa skurken ser framtiden mörk ut. Men allt förändras när de stenrika syskonen Winston och Evelyn Deavor hör av sig, med en plan för att få opinionen med sig och på sikt göra superhjältar lagliga igen. Första steget är att göra goda gärningar i lite mindre skala, för att få folket att ställa sig på superhjältarnas sida och på så sätt få politikerna att ändra sig. Men Bob anses ställa till med lite för stor skala, så istället blir det Helen som får ut på uppdrag i världen under sitt alter ego Elastaflickan. Under tiden måste Bob ta hand om barnen hemma, men det blir lättare sagt än gjort då babyn Jack-Jack börjar uppvisa övernaturliga krafter...

Superhjältarna var en riktigt bra film, även fast den i mina ögon inte tillhör någon av Pixars bästa filmer. Man kan fråga sig varför det dröjt 14 år innan uppföljaren, men det är i alla fall värt väntan och även Superhjältarna 2 är en bra film. Den tar till en del nya grepp, som bibehåller samma stil och känsla som originalfilmen men utan att det känns som en upprepning. Historien är genomarbetad och intressant, och det har blivit en välgjord film. Det är underhållande och fartfyllt, och filmen har en tacksam intensitet där det händer något hela tiden. Här finns också ett visst djup och en sensmoral, samtidigt som det hela tiden är underhållande.

Periodvis är det riktigt spännande, för de allra minsta kanske rentav aningen för spännande, och det blir aldrig en lugn stund. Dessutom är det mycket charmigt och en riktigt rolig film, och man får skratta ganska ofta åt de repliker och situationer som uppstår. Det var ganska länge sedan jag såg den första filmen, men som jag kommer ihåg den tror jag att uppföljaren har lite mer humor. Det uppskattar jag, och det är ärligt talat inte ens speciellt många renodlade komedier som är så här pass humoristiska.

Filmteamet har gjort ett bra jobb med att bredda målgruppen, och gör att filmen fungerar bra för både barn och vuxna. Här finns många mer vuxna referenser, såsom en del smarta populärkulturella referenser. Samtidigt finns också lite slapstick och en del enklare humorformer som barn lär uppskatta. Därmed finns det något för alla här, och jag skulle gissa att filmen fungerar lika bra för barn och för vuxna. Tyvärr hade jag dock inget barn i lämplig ålder som jag kunnat ta med till pressvisningen, och kan därför inte med säkerhet uttala mig om hur barn skulle uppskatta filmen. Handlingen är tillräckligt omfattande för att passa vuxna, samtidigt som den är tillräckligt rak och enkel så att även barn hänger med - en lyckad balans, och gör att det inte blir för komplicerat för barn samtidigt som det heller aldrig upplevs barnsligt för den vuxna publiken.

Dock tycker jag inte riktigt att manusförfattarna hanterar situationen med babyn Jack-Jacks alla superkrafter lika bra som man hade önskat, då krafterna verkar komma och gå lite som de känner för, och det dessutom är sällan som hans krafter har någon tydlig relevans till handlingen. Det är lite synd, då alla de andras superkrafter är direkt nödvändiga och relevanta till historien. Jack-Jacks krafter får också lite stort utrymme, vilket åtminstone delvis sker på bekostnad av Violet och Dash, och det tycker jag inte känns som rätt väg att gå. Däremot är det glädjande att Helen/Elastaflickan får ett större utrymme än i den första filmen, och står mer i centrum än den gången. Det känns helt rätt för år 2018, och gör dessutom att filmen får ett lite annat fokus än originalfilmen.

Några scener känns lite överflödiga, och jag undrar om inte filmen hade vunnit på att kortas ned en smula. Filmen är trots allt ovanligt lång för genren, och klockar in på hela 2 timmar 6 minuter. Visserligen händer det något hela tiden, men jag undrar om alla barn verkligen orkar sitta i en biosalong i drygt två timmar...? I synnerhet för de yngre barnen misstänker jag att det kan upplevas något långrandigt. Skurken känns också lite anonym och underutvecklad, även om jag delvis förstår tanken.

Pixar har alltid varit bland de bästa i världen på datoranimation, och redan den första Superhjältarna 2004 hade en imponerande och snygg animation. Ändå märks det att rekniken kommit framåt sedan dess, och nu är den redan lyckade animationen ännu bättre och imponerar stort. Filmen bibehåller samma slags halvrealistiska och något överdrivna stil som i 2004 års film, men framförallt vid actionscener märks det att animationen har fått ett större djup nu; även om man inte ser filmen i 3D (vilket jag inte gjorde).

Superhjältarna 2 är en riktigt bra film, som är mycket välgjord med imponerande datoranimation. Det är underhållande, charmigt och roligt, samtidigt som det också finns ett visst djup och ett budskap. Det är också ganska spännande, och det är skickligt gjort att lyckas att göra en film som passar lika bra både för barn, ungdomar och vuxna. Så har varit fallet med de flesta Pixar-filmer, men jag blev positivt överraskad över att ett sådant här koncept har fått att fungera lika bra för vuxna som för barn. Dock hade manuset kanske behövt en översyn, och jag undrar om inte längden är i saftigaste laget för barnen, men överlag är det ändå en film som är väl värd att se för de allra flesta. Som jag kommer ihåg den första filmen tror jag ändå att ettan var snäppet vassare, men då det börjar vara så länge sedan jag såg filmen vågar jag egentligen inte uttala mig om det. Just nu väljer jag i alla fall en stark sjua för den nya filmen.

Precis som första Superhjältarna går uppföljaren huvudsakligen upp på svenska biografer i svenskdubbad version, och precis som den förra filmen är det SDI Media som dubbat även tvåan. Robin Rönnbäck har regisserat, och precis som i den förra filmen har den alltid lika talangfulla Robert Cronholt översatt. Det är glädjande och imponerande att de flesta rollfigurer som varit med i båda filmerna spelas av samma skådespelare nu som då, däribland återkommer både Allan Svensson, Sara Lindh och Elina Raeder som Bob, Helen och Violet. Av förståeliga skäl har Dash förstås bytt röst, och spelas nu av Elis Lindsten. Han gör en bra insats, och tillsammans med Jack-Jack (som nu för första gången har enstaka repliker) är det de enda som inte har samma röst som i 2004 års film. Även de nytillkomna rollfigurerna har bra röster, men då originalversionen inte går upp i Skellefteå har jag inte haft någonting att jämföra med.

Åtminstone utan något att jämföra med upplever jag översättningen som bra och naturlig. Det var för länge sedan jag såg första Superhjältarna för att jag ska minnas vilka uttryck som användes där, men då båda filmerna översatts av Robert Cronholt bör man kunna förutsätta att den nya filmen bibehåller samma uttryck och namn som i ettan. Läppsynken är också ovanligt bra, och munrörelserna stämmer riktigt väl utan att man någonsin reagerar på det. Det var faktiskt länge sedan jag såg en film med så imponerande dubbning, även om det förstås återstår att se om man tycker likadant efter att ha sett den engelskspråkiga originalversionen; vilket förstås får lov att vänta tills filmen släppts på DVD och Blu-Ray.

Som förspel till Superhjältarna 2 på bio visas Pixars animerade kortfilm Bao, som är en vemodig men charmig berättelse på 8 minuter. Den är väl värd att se, men passar förmodligen bättre till de lite äldre. Filmen har i stort sett ingen dialog alls, men ett par repliker från en radio förekommer och återges på mandarin utan översättning. Det finns alltså ingen svensk dubbning av kortfilmen, och mest troligt heller ingen engelskspråkig version av de fåtalet kinesiska replikerna.


Recensionen skriven: 2 september 2018

Recensionen har lästs 811 gånger av 571 personer, sedan den 2 september 2018

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion   --
Röster * * * * * * * *    8
Inlevelse * * * * * * * *    8
Översättning * * * * * * * *    8
Munrörelser * * * * * * * * *   9
Helhetsintryck dubbning * * * * * * * *    8
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - FYRA - SJUA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern