Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Ont blod
(Mauvais sang)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret av Leos Carax-boxen
Sök efter Ont blod på CDON
Sök efter Ont blod på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Romantik / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 54 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Frankrike, 1986
Produktionsbolag: Soprofilms, Les Films Plain Chant & FR3 Films Production, i samarbete med Centre National de la Cinématographie (CNC)
Producent: Alain Dahan
Regi: Leos Carax
Manusförfattare: Leos Carax
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Alex - Denis Lavant Anna - Juliette Binoche
Hans - Hans Meyer Marc - Michel Piccoli
Lise - Julie Delpy Thomas - Jérôme Zucca
Amerikanskan - Carroll Brooks Boris - Hugo Pratt
Charlie - Serge Reggiani Den unga mamman - Mireille Perrier

Den franska regissören och manusförfattaren Leos Carax har blivit känd för sina originella filmer, varav samtliga vunnit eller blivit nominerad till priser. Han har bl.a. gjort debutfilmen Boy Meets Girl, De älskande på Pont-Neuf och den mer kontroversiella Pola X. Efter över ett decenniums paus från långfilmer återkom han till branschen 2012 med Holy Motors, och nu har även en DVD-box med tre av hans mer kända äldre filmer släppts i Sverige - samtliga har visats på bio i Sverige, men inte tidigare släppts på DVD. Den andra och enda hittills orecenserade filmen i boxen är Ont blod från 1986, som kan ses som en fristående uppföljare till Boy Meets Girl. Den svenska titeln kan i dagens läge för övrigt ställa till med viss förvirring, då det också finns en Arne Dahl-kriminalare, en dansk kriminalare i serien Den som dräper och ytterligare ett par helt orelaterade filmer med samma titel.

I Frankrike härjar en dödlig virussjukdom, som i rask takt sprider sig över landet. STBO är en könssjukdom som enbart drabbar personer som har sex utan att faktiskt vara förälskade i varann (!), och ju yngre desto större risk att bli smittad. Men det finns ett experimentellt botemedel; ett vaccin som en läkemedelsfirma framtagit men som aldrig släppts på marknaden. De professionella tjuvarna Marc och Hans är skyldiga pengar till en farlig äldre dam endast känd under namnet Amerikanskan. De har tänkt sig att bryta sig in i viruslabbet och stjäla vaccinet, för att därefter sälja det och få ihop tillräckligt med pengar. Men Marc och Hans börjar bli gamla, och klarar inte av stölden själv - det kräver någon mer fingerfärdig och smidig person. De har tidigare samarbetat med Jean för det ändamålet, men han är numera död. Jean har dock en son kvar i livet, den unga och idealistiska Alex som precis gjort slut med sin flickvän Lise och flyttat från Paris. Alex har egentliga inga intressen på att hjälpa Marc och Hans, men han blir attraherad av Marcs oerhört mycket yngre flickvän Anna, och för att få umgås mer med henne bestämmer han sig för att stanna och hjälpa brottslingarna med deras farliga plan.

Ont blod har en intressant och annorlunda premiss, där man uppenbarligen inspirerats av HIV och aids, men därigenom hittat på en tillspetsad science-fictionpremiss. Men trots att filmen officiellt kategoriserats som science-fiction, så tar den delen upp en väldigt liten del av storyn. Till allra största delen är det här istället ett drama, om än kryddat med en del humor. Tematiskt och stilmässigt har filmen dessutom en hel del likheter med klassisk film noir, men gjort på ett lite mer modernt och annorlunda sätt. Det är en intressant och fascinerande film, som sticker ut från mängden och erbjuder något oerhört nytt av en bekant genre. Det är charmigt och udda, även om man kan uppfatta det hela som lite väl överpretentiöst.

Det är roligt att återse Alex från Boy Meets Girl, och jag förmodar att det ska föreställa vara samma rollfigur som i den filmen, även fast man inte får några klara besked på den punkten. Han är fortfarande en intressant och mångbottnad rollfigur. Anna har också blivit en intressant och mångfacetterad personlighet, som är lätt att känna för. Lise hinner åtminstone få en del nyanser, medan de två övriga huvudrollerna tyvärr blivit alltför endimensionella.

Precis som sina andra filmer är Ont blod en oerhört lågmäld film, där Leos Carax gjort allt för att till varje pris undvika övertydlighet. Det är avskalat och minimalistiskt, och åtminstone bitvis ganska svårbegripligt. Här får man inga klara besked, utan måste själv läsa mellan raderna för att förstå i stort sett allting. Det finns ganska mycket dialog, men inte särskilt mycket som är direkt relevant för rollfigurerna eller storyn. De långa monologerna som delvis genomsyrade Boy Meets Girl har dock fått betydligt mindre utrymme i den här filmen, och här handlar det istället mer om dialog mellan (oftast två) personer - ett smart drag i mina ögon. En del av dialogen är humoristisk och väldigt rolig, samtidigt som mycket annat är mörkt och dystert.

Det är stämningsfullt och intressant, där man bryr sig om rollfigurerna trots att en del oklarheter ändå råder. Och kanske mest av allt är det en mycket udda och märklig film, med många egenheter och lite egendomliga rollfigurer. Det är charmigt och underhållande, men dock betydligt mindre humor än i Boy Meets Girl. I grund och botten är det här snarare ett seriöst och bitvis rentav filosofiskt drama, samtidigt som science-fictionbiten fått väldigt lite utrymme. Ibland blir det lite väl tillspetsat och överdrivet, och en del av scenerna misstänker jag är tänkt som parodi på agentfilmer och liknande; men som i dagens läge nästan påminner om fars...

Tempot är lågt, och det är en mycket långsam film som tar god tid på sig att berätta den i grund och botten väldigt enkla storyn. Här finns många långa tagningar, och mycket dialog om nästan ingenting. Allting går långsamt framåt, och tyvärr har det bitvis blivit lite väl segt. I Boy Meets Girl blev det aldrig segt på samma sätt, och därför blev jag lite besviken över Ont blod där alla scener dragits ut lite väl mycket och det knappt händer någonting alls under merparten av filmen. Men det är ändå intressant, men tyvärr alldeles för ojämnt - bitvis är det oerhört lyckat, och bitvis rentav riktigt tråkigt. Men istället blir det aldrig riktigt lika obegripligt som i Leos Carax tidigare film, utan här förstår man trots allt det mesta.

Fotot är utmärkt, och till skillnad från föregångaren har Leos Carax här övergått till färg. Här finns ett fantastiskt bildspråk i kombination med vackra vyer och ett imponerande sinne för kontrast och vinklar. Allting leder till en imponerande stämning och känsla. Men ibland kan man tycka att filmen känns lite för mycket som en konstfilm, genom en del stilistiska lösningar som närmast kan beskrivas som effektsökeri. Skådespelarinsatserna är mycket bra bra, och Denis Lavant är återigen bra som Alex. Han har blivit ännu bättre sen i debutfilmen, och spelar här riktigt naturligt och bra. Juliette Binoche är utmärkt som Anna, och gör en mycket imponerande rollprestation med många nyanser. Och det är kul att se henne så ung, i denna tidiga film i hennes imponerande meritförteckning. Julie Delpy är också mycket bra som Lise, och gör allt som går av den tyvärr inte alltför genomarbetade rollfiguren. Även i övrigt är det bra skådisar, och alla gör vad som går av de i många fall ganska platta rollfigurerna.

Ont blod är en originell, udda och bitvis riktigt absurd film, som kombinerar ett djupt drama med parodiska inslag och mörk humor. Det är stämningsfullt, engagerande och oerhört lågmält. Det är sannerligen ingenting som passar alla, och medan sluttexterna rullade kunde jag knappt bestämma mig för om det var en bra film eller inte. En del inslag fungerar inte alltför bra med dagens mått mätt, och då det är en så ojämn film är det väldigt svårt att sätta betyg. Men till sist väljer jag ändå en mycket svag sjua, men sjuan räddas främst av fotot, originaliteten och skådespelarprestationerna. Men tycker man om lågmälda och annorlunda filmer är den väl värd att se. Det är helt enkelt en film värt att ge en chans, och även om jag inte kan lova att någon tycker lika som jag så kan jag lova att ingen lär glömma filmen på mycket länge...

Ont blod har i Sverige bara släppts på DVD som del av Leos Carax-boxen tillsammans med Boy Meets Girl och Pola X. DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,78:1, och ljudet är i stereo. Bild- och ljudkvaliteten är bra, även om det ibland blir en smula grynigt och man trots allt märker att det är en film från 1986. Filmen har franskt tal och enbart svensk text; inga andra språk alls och heller ingen text för hörselskadade. När man matar in DVD-skivan möts man av en distributörsjingel, följt av varningstexter. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är stilren, stillastående och svenskspråkig. Menyn är av mycket enkelt slag, och innehåller bara möjlighet att spela filmen, slå av och på text samt komma åt extramaterialet. Inte ens scenvalsmeny finns.

Trots att ingenting nämns på omslaget finns faktisk en del bonusmaterial. Först återfinns kombinerade bortklippta scener och misslyckade/alternativa tagningar på totalt 20 minuter. Bitvis är det lite intressant, och några av scenerna är ganska minnesvärda. Men en ganska stor andel av scenerna är av någon outgrundlig anledning helt utan ljud (!), vilket inte blir så jätteroligt att se på. Jag vet ärligt talat inte om det är avsiktligt, om det blivit något fel eller om ljudet inte finns bevarat på dessa inslag - irriterande är det i vilket fall som helst. Därefter finns även en ursprunglig biotrailer för samma film. Extramaterialet återges på franska med engelsk text, men det finns ingen svensk text.


Recensionen skriven: 12 februari 2013

Recensionen har lästs 1966 gånger av 1046 personer, sedan den 12 februari 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - SEXA - NOLLA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern