Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Solo: A Star Wars Story
(Solo: A Star Wars Story)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Solo på CDON
   ANNONS
Drama / Science-fiction / Fantasy / Äventyr / Action / Thriller / Övernaturligt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 15 minuter
Genre: Science-fictionactionäventyr
Produktionsland/år: USA, 2018
Produktionsbolag: Lucasfilm, Walt Disney Pictures & Imagine Entertainment
Producent: Simon Emanuel, Kathleen Kennedy, Allison Shearmur, Phil Lord & Christopher Miller
Regi: Ron Howard
Manusförfattare: Jonathan Kasdan & Lawrence Kasdan, baserat på karaktärer skapade av George Lucas
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Han Solo - Alden Ehrenreich Chewbacca - Joonas Suotamo
Tobias Beckett - Woody Harrelson Val Beckett - Thandie Newton
Qi'ra - Emilia Clarke Dryden Vos - Paul Bettany
Lando Calrissian - Donald Glover L3-37 - Phoebe Waller-Bridge
Rio Durant - Jon Favreau Rebolt - Ian Kenny
Ottilie - Samantha Colley Lexi - Lily Newmark
Ralakili - Clint Howard Korso - John Tui
Weazel - Warwick Davis Margo - Charlotte Louise
Tak - Anthony Daniels Lady Proxima - Linda Hunt

Många år före händelserna i Stjärnornas krig är den unge Han Solo (innan han fick efternamnet Solo) och hans flickvän Qi'ra flyktingar på en planet som styrs med järnhand av Lady Proxima, som utnyttjar flyktingar som slavar med påtvingat arbete. Han och Qi'ra gör upp en plan för att tillsammans fly från planeten, men planen misslyckas och Qi'ra åker fast medan Han lyckas fly. Han vill bli pilot och går med i flygvapnet, med avsikt att så fort det är möjligt komma tillbaka för att befria Qi'ra. Under stridsövningar kommer han i kontakt med en grupp falska soldater, som planerar en kupp - legosoldaten Tobias Beckett, hans fru Val och piloten Rio.

Han Solo har aldrig tillhört någon av mina favoritkaraktärer i Star Wars - tvärtom tycker jag han var bland de minst intressanta i den ursprungliga trilogin - så jag hade lite blandade känslor när jag satte mig ner i biosalongen för att se Solo: A Star Wars Story. Men glädjande nog är det här en riktigt bra film, som visserligen inte når upp i samma klass som de bästa "officiella"filmerna men som icke desto mindre är bra och välgjord. Storyn är intressant, och det är värdefullt att få en inblick i Han Solo som ung och hur allting började för hans del. Likaså är det kul att få se varifrån Chewbacca kommer, och hur det kom sig att de träffades.

I övrigt är Solo: A Star Wars Story en mer fristående film än de flesta i Star Wars-serien, och även fast det är en fördel att ha sett någon/några filmer i trilogierna så står filmen ganska bra på egna ben och man behöver inte ha sett alla filmerna. Huruvida det är en fördel eller nackdel är väl en smaksak, och även fast jag gärna sett fler referenser till senare händelser (de tidigare filmerna), så är det förstås samtidigt en fördel med en film som man kan se utan att först ha sett alla tidigare filmer.

Han får i alla fall fler nyanser än i de tidigare filmerna, och han har blivit en förvånansvärt mångbottnad rollfigur som man lätt fastnar för; ännu mer än tidigare. Samtidigt känns det fortfarande som samma rollfigur som medverkade betydligt äldre i Harrison Fords skepnad, och det är en imponerande bedrift. Även Qi'ra är en intressant rollfigur, men får inte lika många nyanser utan förblir lite "plattare". Bland de övriga rollfigurerna är det framförallt Chewbacca som man bryr sig om, medan övriga är mer endimensionella. Förutom Lando Calrissian, i det stora hela en ganska ovidkommande rollfigurer i andra filmer, är det i övrigt i stort sett bara nytillkomna karaktärer man inte känner igen från andra filmer. Fast jag tycker om den feministiska droiden L3, som är så malplacerad i sammanhanget att det blir en frisk fläkt. Överlag är det en engagerande film, som håller intresset vid liv med enkla medel. Det är spännande och fascinerande, och trots en förhållandevis lång speltid går tiden relativt snabbt.

Det är underhållande och charmigt, och det finns en viss humor. Jag hade dock gärna sett lite mer humor för att lätta upp stämningen, för överlag tar filmen sig på stort allvar; kanske rentav lite för stort. Trots allt hade ju den ursprungliga trilogin en hel del humor mellan varven, och det är då som Star Wars är som bäst - när filmerna lyckas att roa samtidigt som det är allvarligt och spännande. Här går det inte längre än till småroliga scener lite här och var, men inget som lockar till mer än småfniss. Däremot lyckas filmen att förmedla ungefär samma stämning och känsla som den ursprungliga trilogin, och det uppskattar jag. Det är finstämt, spännande, äventyrligt och dessutom med utmärkt atmosfär.

Det största problemet är att manuset inte känns riktigt så genomarbetat som jag hade hoppats på. Storyn är i och för sig intressant, men till skillnad från de flesta Star Wars-filmer finns ingen större konflikt. Det finns inte ens någon riktigt ond antagonist, utan snarare småskurkar som långt ifrån kan mäta sig med Darth Vader. Utan vare sig någon riktigt ond galning eller ens något riktigt hot i form av dödsstjärnor eller andra hemskheter blir insatserna helt enkelt betydligt mindre - det är kanske inte säkert att alla de centrala rollfigurerna överlever (förutom då Han och Chewbacca, som vi ju vet lever långt senare), men det är ingenting som är något hot mot hela galaxen. Det gör att en del av spänningen försvinner, och då de flesta av de nya rollfigurerna inte är alltför mångfacetterade bryr man sig heller inte riktigt om ifall de överlever eller inte. Actionsekvenserna upplevs också lite utdragna och röriga, och blir varken lika snyggt filmade eller lika engagerande som i framförallt den ursprungliga trilogin.

Fotot är snyggt, och filmen har ett starkt bildspråk med mycket grådassiga och nedtonade färger, vilket passar bra i sammanhanget. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Framförallt är Alden Ehrenreich utmärkt som Han Solo, och lyckas på ett skickligt sätt att förmedla exakt samma gester och minspel som Harrison Ford gjorde, varför det känns som samma rollfigur trots att han är betydligt yngre. Den alltid lika talangfulla brittiska skådespelerskan Emilia Clarke är som vanligt mycket bra som Qi'ra, men får tyvärr inte alltför mycket att arbeta med då rollfiguren blivit så pass underutvecklad. Woody Harrelson gör en stabil rollprestation som Tobias, och spelar ungefär samma slagsa roll som Harrelson oftast gör - han imponerar inte som något utöver det vanliga, men är för all del duktig. Donald Glover är bra som Lando, och den finska skådespelaren Joonas Suotamo - som numera tagit över efter den smått legendariska Peter Mayhew - är bra som Chewbacca.

Solo: A Star Wars Story är en bra och välgjord film, som är underhållande, hyfsat spännande och charmig. Jag uppskattar att vi får en lite djupare inblick i Han Solo än i de tidigare filmerna, och han har fått fler nyanser än förut. Det är också kul att se hur allting började för hans del, och inte minst få veta hur han och Chewbacka träffades. Men de nytillkomna rollfigurerna är inte alls lika intressanta, och ärligt talat tröttnade jag ganska snabbt på både Tobias och Lando. Likaså blir filmen lite mer menlös än andra filmer i serien, i och med att det varken finns någon riktig antagonist eller något större hot, vilket gör att konflikten blir lite mer underblåst. Det är dock ändå en film väl värd att se, och tycker man om Star Wars vill man givetvis se denna också, varför jag trots bristerna ändå väljer en stabil sjua i betyg. Men jag ser betydligt mer fram emot den avslutande filmen i den tredje trilogin (Episod 9) nästa år, och till eventuella kommande "mellanfilmer" hoppas jag att Lucasfilm väljer andra karaktärer att fokusera på istället för de här...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 maj 2018
Senast uppdaterad: 22 maj 2018

Recensionen har lästs 2001 gånger av 1119 personer, sedan den 22 maj 2018

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - SEXA - NOLLA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern