Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Friends with Kids
(Friends with Kids)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Friends with Kids på CDON
   ANNONS
Drama / Komedi / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 47 minuter
Genre: Dramakomedi
Produktionsland/år: USA, 2011
Produktionsbolag: Roadside Attractions, Points West Pictures & Red Granite Pictures
Producent: Jennifer Westfeldt, Joshua Astrachan, Jon Hamm, Jake Kasdan, Lucy Barzun Donnelly, Riza Aziz & Joey McFarland
Regi: Jennifer Westfeldt
Manusförfattare: Jennifer Westfeldt
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Julie - Jennifer Westfeldt Jason - Adam Scott
Missy - Kristen Wiig Ben - Jon Hamm
Leslie - Maya Rudolph Alex - Chris O'Dowd
Kurt - Edward Burns Mary Jane - Megan Fox
Joe - Brody Frederick Troy - Owen Bento
Marcy - Kelly Bishop Phil - Cotter Smith
Elaine - Lee Bryant Peter - Derek Cecil

Den svenskättlade amerikanska manusförfattaren, skådespelerskan och producenten Jennifer Westfeldt började med mindre roller i TV-serier, innan hon tillsammans med väninnan Heather Juergensen började skriva och spela huvudrollen i en serie teatersketcher kallade Lipschtick. Jennifer slog igenom på allvar för en större publik genom den mycket framgångsrika independentfilmen Kissing Jessica Stein, som hon skrev och producerade samt spelade huvudrollen i tillsammans med Heather Juergensen. Hon har därefter även slagit igenom på Broadway samt skrivit manus till succékomedin Ira and Abby. Hon är dessutom välkänd genom huvudrollen i komediserien Notes from the Underbelly, som visats på SVT och TNT7. Nu har Jennifer debuterat som regissör genom dramakomedin Friends with Kids, som hon också skrivit manus till och producerat. Filmen hade premiär på Tribeca Film Festival i mars 2012, och precis som i de tidigare filmerna hon skrivit spelar hon själv huvudrollen. Nu har filmen släppts på DVD och Blu-Ray.

Julie och Jason är i 35-årsåldern och är bästa vänner. De bor grannar i samma lägenhetsbyggnad i Manhattan, och har känt varandra hela livet utan att någonsin ha blivit mer än vänner. Julie försöker hitta den rätte, men dejtar numera väldigt sällan. Jason dejtar nya tjejer nästan varenda dag, men har aldrig lyckats ha ett längre förhållande än ett par månader. Julie och Jason blir oroliga över att deras gifta vänner Leslie och Alex samt Ben och Missy alla förändrats efter att de fått barn. Deras äktenskap har alla börjat knaka på fogarna, och kompisgänget umgås alltmer sällan. Julie har alltid velat ha barn, men förutom avsaknaden av en man vill hon heller inte förändras på samma sätt som hennes vänner har gjort. Så kommer hon och Jason på den ideala planen: de bestämmer sig för att själva skaffa barn med varandra genom ett engångsligg, utan att någonsin inleda ett förhållande. På så sätt kan de få alla de positiva delarna med föräldraskap, utan att behöva oroa sig över att deras relation ska förändras. Då kan de också fortsätta att dejta andra och hitta den rätte, och dela på ansvaret för barnet. Mycket riktigt blir Julie också gravid, och deras plan fungerar förvånansvärt väl. Åtminstone till en början...

Jag blev väldigt förtjust i Jennifer Westfeldts första film Kissing Jessica Stein när den kom, och har sedan dess sett den både en och två gånger. Därför hade jag höga förväntningar inför Friends with Kids, och till allra största delen infriades dem. Filmen har en kul och originell grundpremiss, och det är en intressant idé att ta upp att skaffa barn med någon man inte är romantiskt intresserad av. Det är uppfriskande och genomarbetat, och det märks att mycket energi lagts på manuset. Det är trovärdigt, tonsäkert och mycket charmigt. I fel händer hade det här kunnat bli olidligt smörigt och sentimentalt, men Jennifer Westfeldt uppvisar precis som i Kissing Jessica Stein precis hur man ska skriva för att allt ändå ska framstå som logiskt och realistiskt. Det är träffsäkert, genomarbetat och varenda nyans känns äkta. Därför ifrågasätter man ingenting, hur osannolikt det än må verka mellan varven. Visst förekommer en del klichéer, men Jennifer är fullt medveten om det och utnyttjar dessa på precis rätt sätt; allt för att nästan allt med filmen ska kännas fullt logiskt och äkta.

Dialogen är vass och intelligent, och det här är för en gångs skull en mycket trovärdig dialog helt utan de vanliga fällor som alltför många filmer hamnar i. Dialogen har ett mycket rappt tempo, med oerhört snabba repliker där det gäller att vara uppmärksam hela tiden för att inte missa något. På den punkten har filmen ett rasande tempo, trots att den storymässigt är något mer stillsam av sig. Det kan orsaka vissa problem för de som inte behärskar det engelska språket, för det är allt annat än problemfritt att hinna läsa de blixtsnabba textremsorna, men för mig gör det inte speciellt mycket då jag ändå föredrar att lyssna på dialogen. Det här är också en mycket frispråkig film, med många könsord och svärord. Är man inte liberal av sig kan det kanske upplevas osmakligt, men till skillnad från de allra flesta regissörer används det här språkbruket inte för att chockera eller "för sakens skull", utan just för att få en trovärdig dialog som stämmer överens med hur folk i dessa situationer och miljöer faktiskt pratar på riktigt.

Det är också en riktigt rolig film, och jag skrattade ganska ofta över den intelligenta och lagom satiriska dialogen. Humor varierar från subtila småskratt till stora gapskratt, men överlag är det ganska ont om de riktigt klockrena poängerna. Men samtidigt finns det för en gångs skull heller ingen osmaklig humor, och jag uppskattar att vi helt slipper typisk "kiss och bajs"-humor; eller klassisk slapstick-komik för den skull. Istället rör det här sig om lite smartare humor, och den träffar nästan alltid helt rätt. Det är långt ifrån alltid så att man skrattar högljutt, men man skrattar väldigt ofta lite grand i alla fall. Samtidigt är det inte alls en renodlad komedi, utan filmen fungerar också ypperligt som drama. Det förblir hela tiden trovärdigt, engagerande och intressant. Periodvis är det också riktigt berörande, och vid ett par scener kunde jag inte hålla tårarna borta.

Rollfigurerna har också blivit tillräckligt mångbottnade så att man ska bry sig om dem; i synnerhet Julie och Jason. Deras vänner hinner tyvärr aldrig få några alltför stora nyanser, utan där förekommer en del stereotypa och svartvita karaktärer; men Jennifer har i alla fall gjort vad som går för att det ändå inte ska upplevas alltför irriterande. Och jag har full förståelse för att man måste förenkla en del för att hinna med så lång tidsperiod på en bit under två timmar - det skulle helt enkelt inte finnas en chans att hinna med hela händelseförloppen och samtidigt dessutom få alla rollfigurerna mångbottnade; åtminstone inte om man vill hålla filmen till en acceptabel längd.

Friends with Kids är en mycket fängslande och underhållande film, samtidigt som den har ett visst djup och tar upp intressanta frågor på ett charmigt och nyskapande sätt. Premissen är lysande, och överlag förvaltas den också på ett smart sätt. Det är stämningsfullt, träffsäkert och charmigt. Åtminstone under stora delar av filmen. Vid ett par scener blir det dock en smula översentimentalt, och dessutom är det väldigt förutsägbart. Jag är också lite kluven till filmens slut, som visserligen är väntat och logiskt, men som samtidigt kan upplevas en smula fegt. Man kan få känslan av att Jennifer inte riktigt vågat utnyttja grundpremissen fullt ut utan tagit en alltför klichéartad utväg, men det skulle inte förvåna mig om det är filmbolaget som beslutat det för att få ett sådant slut som publiken vill se.

Fotot är snyggt, och filmen har en del vackra vyer kombinerat med ett effektivt bildspråk. Musiken är också mycket passande, och klippningen är bra. Skådespelarinsatserna är överlag utmärkta, och framförallt är Jennifer Westfeldt lysande i huvudrollen som Julie. Hon spelar i vanlig ordning trovärdigt och naturligt, och gör en minnesvärd rollprestation med enkla medel. Det brukar sällan vara en bra idé när en regissör tar in sig själv i huvudrollen, men i det här fallet fungerar det perfekt. Adam Scott är också utmärkt som Jason, och spelar mycket övertygande. Maya Rudolph är som vanligt utmärkt, och Kristen Wiig gör också en stark insats. Chris O'Dowd är bra, och till största delen är Jon Hamm också det även om han vid ett par scener balanserar farligt nära gränsen till överspel; men dock utan att passera gränsen.

På papperet låter det minst sagt riskabelt att låta en enda person - även någon så talangfull som Jennifer Westfeldt - både regissera, skriva manus, producera och spela huvudrollen. Det hade kunnat gå oerhört snett, men istället fungerar det utmärkt här. Friends with Kids är helt enkelt en både charmig, rolig, underhållande och tänkvärd film; som förblir trovärdig samtidigt som den erbjuder någonting nytt i en annars så svältfödd genre. Att dialogen dessutom för en gångs skull är så stark och trovärdig gör knappast saken sämre. Därför är det här överlag en mycket bra film, som är väl värd att se för de allra flesta, och som jag gärna ser om efter ett tag. Det är bara synd att filmen tyvärr blivit lite väl förutsägbar utan några oväntade vändningar, och dessutom inte riktigt vågar bibehålla det så intressanta upplägget riktigt hela vägen ut. På så sätt känns filmen en smula "fegare" än Kissing Jessica Stein, vilket är tråkigt då den i övrigt är lika lyckad som den filmen. Men av en så rolig, underhållande och förhållandevis nyskapande film kan det ändå inte bli tal om något lägre än en svag åtta i betyg.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,78:1, medan ljudet finns i Dolby Digital 5.1 och DTS-HD 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på svenska, norska och finska, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor, men har tyvärr väldigt smala kantlinjer vilket gör det minst sagt svårt att läsa texten under de scener som har ljusare bakgrunder. När man matar in BD-skivan möts man av en språkvalsmeny följt av distributörsjingel och varningstexter. Därefter spelas några trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi), innan man kommer till huvudmenyn. Menyn är stillastående och stilren men finns bara på engelska. Det finns tyvärr inget extramaterial alls, vilket är lite tråkigt och jag hade gärna velat se någon form av intervjuer med Jennifer Westfeldt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 13 september 2012
Senast uppdaterad: 14 september 2012

Recensionen har lästs 3145 gånger av 1971 personer, sedan den 13 september 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
BD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - SEXA - NOLLA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern